News

Obedové menu od Jadranu

Jadran je miesto, kam zavieva ľudí z našich končín asi najčastejšie zo všetkých prímorských dovolenkových destinácií a práve preto si dnes posvietime na zážitky z obedového menu jadranskej kuchyne, ktorá je natoľko pestrá, až nám je vo veľa veciach podobná.

Chorvátska kuchyňa bola počas svojej púte históriou ovplyvňovaná mnohými národmi a národnosťami, ktoré do nej priniesli vždy čosi svojské. A nakoľko Chorváti sú veľkí gurmáni, dobré veci si radi prispôsobili svojmu gustu a hrdo ich vydávajú za svoje. Nakoniec nie je na tom nič nezvyčajné, pridaná hodnota sa uchytila nielen v kuchyni, ale v podstate v každom obore, no zvlášť v kuchyni je viac ocenená ako speňažená.

Aké gurmánske zážitky nás teda čakajú v rámci obedového menu a čo si prinášame od slovenského mora?

Zdroj obrázku: Archív Trikostrav

Zdroj obrázku: Archív Trikostrav

Chorvátske obedové menu

Pestrosť obedového menu od Jadranu spočíva v množstve zeleniny, korenia a morských plodov, ktoré sú pre túto oblasť typické. Podobnosť s našou kuchyňou je zas v druhu a množstve mäsa a spôsoboch prípravy. Chorváti veľmi radi smažia a grilujú, čo je na ich geografickú polohu a klimatické podmienky dosť zaťažkávajúci spôsob prípravy, ani nie tak pre kuchárov, ako pre žalúdky konzumentov. Ale proti gustu žiadny dišputát.

S konkrétnosťami začnime tradične od začiatku, a síce v Chorvátsku to bude pršutom nápadne pripomínajúcim talianske prosciutto. Samozrejme tentokrát máme na mysli čisto chorvátsku záležitosť v podobe surovej sušenej šunky, ktorá poslúži ako ideálne studené predjedlo pre nevegetariánov. Okrem pršuta sú obľúbené aj:

  • salámy – slavónsky kulen
  • klobásky  – cesnakové samoborské, zagorské češnjovke
  • rôzne syry – pažský, ličský, ovčí

Chorvátske obedové menu má rovnako ako naše v repertoári polievku. Typická maneštra je hustá natoľko, že občas pripomína nemecký eintopf a nakoľko zbiera „čo dom dal“, aj naše prívarky. Keďže guláše sú rovnako husté, aj tie sú v Chorvátsku dostatočne obľúbené.

  • Žgvacet – guláš zo sliepky
  • Dalmatínske brodetoo (brudet) – guláš z morských plodov alebo rýb, s kukuričnou polentou

Obedové menu a jeho hlavný chod vyzerajú zo začiatku ako cestovinová záležitosť, bez mäsa to však nefunguje. Vyskúšať môžete rôzne druhy cestovín dochutené mäsovým ragú alebo aj naopak. Mäso hrá v chorvátskej kuchyni prím a používa sa výhradne vysoko kvalitné, no aj napriek tomu ho neustále a do všetkého melú.

  • Fuži sa telečim žvacetom – kosoštvorcové cestoviny s teľacím ragú
  • Njoki sa žvacetom – halušky s mäsovým ragú
  • Pasutice sa slanom sardelom – cestoviny so slanými sardelami
  • Čevapčiči – grilované mleté mäso (hovädzie, bravčové, jahňacie)
  • Pašticada – dusené obedové menu z hovädzieho mäsa
  • Pljeskavica – placka z mletého mäsa

Ryby a plody mora sú rovnako dostupné, no napriek blízkosti mora cenovo náročné ako po dlhom transporte do stredu Európy. Rozdielom je akurát ich čerstvosť a s tým súvisiaca kvalita.

Ako prílohy ku všetkým tým mäskovým pochúťkam Chorváti podávajú zemiaky, chlieb alebo šaláty. Krumpir na istarsku – smažené zemiaky s cesnakom a vegetou sú známe a obľúbené hlavne na Istrii a okrem prílohy poslúžia aj ako chrumkavé hlavné obedové menu.

Sladkú bodku na záver obedového menu od Jadranu dokresľujú rovnako výdatné dezerty, osviežujúce zmrzlinky alebo ľahšie ovocné šaláty.

  • Krafi na labinski načim – taštičky plnené zmesou syra, vajíčok, hrozienok a vanilkového cukru
  • Slavonske krofne – šišky
  • Pecene palacinke sa sipak i sir – pečené palacinky so šípkovým lekvárom a tvarohom
  • Palacinke sa smokvama – palacinky s figami
  • Kruške – žiadne hrušky ako ich výzor naznačuje, ale koláčiky s pomarančovou náplňou
  • Sorbet – zmrzlinový nápoj s alkoholom a vanilkou

Nielen letné obedové menu bez nápojov by bolo neúplné. V Chorvátsku si môžete pochutiť na miestnom pive, liehovinách typických pre celú stredomorskú oblasť a vinárskych oblastí je tam viac ako by ste očakávali.

  • Travarica – Rakija so stredomorskou trávou vo fľaši
  • Mastika – grécke Ouzo v chorvátskom podaní, teda anízová pálenka

Kávu pripravujú Chorváti na Turka. Takýto ekrazit vám nedovolí spať počas celej dovolenky, domáci sú však natoľko zvyknutí, že ju dokážu sŕkať aj niekoľkokrát za deň. V tom teple dosť nepochopiteľné, no keď musíš, tak musíš.

Ako ste už spozorovali, či už pri čítaní tohto článku, alebo priamo v reáli, Chorváti nie sú žiadni vegetariáni či zástancovia zdravej stravy. A hoci na ich teplé letá a mierne zimy by to človek neočakával, veľmi radi vyhovejú práve pôžitkárom holdujúcim výdatnej domácej strave. A možno práve vďaka podobnosti obedového menu si náš národ tento prímorský kraj obľúbil natoľko, že už po desaťročia mu prideľuje vlajku najvyššej návštevnosti v oblasti dovolenkových destinácií.

Tak či onak, chorvátskou kuchyňou a obedným menu Jadranu sa každopádne dá inšpirovať. Čo poviete?

tk

 

Podobné články

Enter your keyword