Ďalším z radu osvedčených zimných bojovníkov je gentleman zo strednej Ázie s charakteristickou arómou – cesnak. Na svoje ohromujúce účinky nenechal dlho čakať a nezostal ani stagnovať na jednom mieste. Rozšíril sa do Stredomoria, kde ho konzumovali otroci stavajúci pyramídy, antickí lekári ho využívali ako liek a Stredovek sa ním ochraňoval pred zlými silami. Dnes sa prezentuje nasledovne:
- udržiava krvný obeh v obehu
- účinný pri vírusoch aj baktériách – teda nádche aj angíne
- cholesterol pod kontrolou – roztápa zlý cholesterol a podporuje tvorbu dobrého
- proti rakovine aj počas jej liečenia
- ničí plesne, kvasinky a črevné parazity, dokonca aj Helicobactera
- spomaľovač starnutia
- antioxidant
- pre krásu – spevňuje vlasy a nechty
- pomáha s akné
- rozpúšťač tukov
- proti neželaným návštevníkom vlasového porastu – ničí vši
Zdravé cesnakové dobrotky
Cesnak do seba môžete dostať rôznymi spôsobmi, no ten prírodný je ako vždy najúčinnejší. Pokiaľ sa teda cesnakovým tabletám chcete oblúkom vyhnúť a strúčiky vás už omrzeli, zamiešajte si cesnak do jedla a spojte príjemné s užitočným. Samozrejme najvyšší efekt má vždy čerstvý, no pri šetrnej úprave základ uchováte.
A do čoho všetkého môžete cesnak zamiešať?
- cesnaková nátierka či dip
- cesnaková polievka – známa francúzska cesnačka
- cestoviny s cesnakovou pastou – taliani takmer do každej omáčky na cestoviny a tiež na pizzu pridávajú cesnak
- zelenina s cesnakom – dusená, zapekaná, nakladaná
- cesnakovo-mäsové guľky
- mäsá na cesnaku či špikované cesnakom – od hydiny po zverinu
- cesnakové fondue – aj švajčiarske fondue si žiada vytrieť nádobu, v ktorej sa bude robiť, cesnakom
- cesnakové pečivo, koláče, posúchy
- cesnakové doplnky – olej, maslo – na langoše, lokše a iné placky, cestoviny
Želáme vám zdravú dobrú chuť :).
tk