News

Grilovacia sezóna v rozbehu

Grilovacia sezóna v rozbehu

Hoci je to s tohtoročným počasím opäť viac aprílové ako sa patrí, grilovacia a pikniková sezóna pomaly, ale isto útočí, a tak je najvyšší čas oprášiť nielen náradie, ale aj grilovačkové recepty. Počasie si síce nepripoistíme, no správnu výstroj si zabezpečiť môžeme.

A keď už nič iné, pozitívne myslenie a dobrá nálada spravia aj bez gastro zážitku z grilovania či piknikovania pekný deň.

slide3

7 tipov pre skvelý zážitok z grilovania

1. Zdravé kúrenie pre nezačmudenú grilovačku

Drevené uhlie s nízkou produkciou splodín by malo predstavovať základný kameň vašej grilovacej výbavy, aby bol výsledný produkt grilovacej úpravy nielen chutný, ale aj zdravý. Sú to práve nebezpečné splodiny, ktoré dokážu pokaziť nielen náladu, ale i zdravie, ak nie ihneď, tak určite dodatočne.

2. Vhodný rošt pre grilované špeciality

Či grilovacie tácky tiež vylepšujú zdravotnú hodnotu grilovanej špeciality. Odkvapkávanie tuku na uhlíky a jeho následné vzbĺknutie a usadenie sa na grilovanom steaku opekajúcom sa do zlatista dokáže totiž nielen zmeniť jeho farbu, ale aj chuť a samozrejme nevýživovú hodnotu.

3. Správne mäso na gril

Bez kosti a zbytočných záhybov, ktoré jeho dôkladné prepečenie komplikujú. Na gril party je vhodnejšie mäkšie mäso z mladších jedincov, aby sa prepieklo dostatočne dôkladne a relatívne rýchlo. Správne suroviny sú základom úspešnej grilovačky.

4. Kvalitné suroviny – základ zdravého grilovania

Čerstvé mäso, zelenina, koreniny a dochucovadlá, prílohy – to všetko sa na grilovačke zíde. V správnej štruktúre, zložení a pomere vám to umožní vykúzliť lahodné obedné menu na čerstvom vzduchu. Nakoľko príprava na otvorenom ohni sa od teplovzdušnej rúry s x funkciami dosť líši, je viac ako vhodné dbať na správny výber surovín.

5. Grilovacia predpríprava v interiéri

Niektoré gastro špeciality si vyžadujú dlhšiu a zložitejšiu prípravu. Aby ste hostí neodrádzali neúmerne dlhým čakaním, rafinovane si pomôžte predprípravou v rúre, mikrovlnke či v hrnci. Grilovanie je už potom skôr o zážitku z dokončovania ako o tepelnej úprave.

6. Premyslená grilovacia technika

Ak predsa len stavíte na gastro umenie reálneho plameňa,  vopred si naplánujte spôsob a čas prípravy jedla. Otáčanie, pečenie na fľaši, špeciálne nádstavce či rošty, to všetko grilovanie nielen zjednoduší, ale aj ozdraví. Dobrá technika predstavuje veľkú časť úspechu.

7. Pahrebová hygiena pri grilovaní

Skutočnosť, že grilovačka je prírodná záležitosť, nemení nič na fakte, že na konzumáciu jej výsledkov používame rovnaký žalúdok ako v prípade iných gastro zážitkov. Preto je hygiena práve v prípade outdoor gastro aktivít viac ako dôležitá. Myslite preto nielen na to, ako mať k dispozícii taniere na servírovanie, ale aj na podberačky, obracačky, inventár na prípravu a servírovanie, ale aj množstvo rezerv, aby ste od plameňa nemuseli neustále odbiehať.

Ak vás uvedené body neodradili už v plánovacom štádiu, nabudúce si dáme tipy na grilované fajnotky nielen mäsové, marinády zdraviu prospešné a iné zaujímavosti zo sveta letných grilovačiek.

tk

 

 

Enter your keyword