News

Kus po kuse kuskus

Náhla zmena počasia nás núti zamyslieť sa aj nad zmenou nášho jedálnička a presedlať na niečo ľahšie a hlavne iné. Pokiaľ aj vy máte pocit, že varíte stále dookola to isté, prinášame vám pár inšpirácií na obohatenie a preladenie. 

Dnes sa v rámci nášho gastro cestovania vyberieme na sever Afriky. Aby vaše taniere neboli vždy o tom istom, posvietime si na prílohy, z ktorých s kľudom Angličana môže byť aj dobré hlavné jedlo či dezert.

Kuracie-Goody-foody-na-farebnom-korenípaprikový-kuskus.

Zdroj obrázku: Archív Trikostrav

Kuskus ako rýchle jedlo

Kúsok po kúsku sa pozrime pod pokrievku kuskusu, ktorý ma svoje korene v severnej Afrike, prevažne v Maroku a dnes je národným jedlom Alžírska. Do sveta sa rozšíril spolu s prisťahovalcami, nakoľko títo si potrebovali na cestu zobrať niečo trvácne a rýchlo pripraviteľné. A keďže fast foody prišli o čosi neskôr ako začalo ich putovanie, urobili si rýchle jedlo z kuskusu.

Kuskus je vlastne malá guličková cestovina vyrábaná z bielej pšenice, krupice alebo prosa. Je výživný, ľahko stráviteľný, plný vlákniny a mnohých ďalších pozitívnych prvkov, takže diétne jedlá z kuskusu sú navyše aj vysoko výživné. Vo svojom suchom stave vydrží kuskus dosť dlho a jeho príprava je veľmi jednoduchá – nepotrebujete na ňu ani len sporák, nakoľko ho stačí spariť pod pokrievkou. Takže suma sumárum, kuskus je veľmi praktická cestovinka, ktorá svojím nenápadným vzhľadom pripomína malé broky, no zložením a spracovaním broky plné zdravia, ktorými môžete zamieriť na prázdny žalúdok kedykoľvek. Rýchle jedlá z kuskusu vám pritom nepokazia ani vkus ani kus a vaše telo sa vám poďakuje.

Kuskus na mnoho spôsobov

Základný kuskus je bezfarebný, preto si ho milovníci jasných farieb začali prispôsobovať a napr. v Tunisko ho pomocou tekvice farbia na oranžovo, v Alžírsku šafranom zas na žlto. Vaše korenisté a farebné prevedenie necháme na vás, každopádne neutrálnu chuť kuskusu nepokazíte žiadnou príchuťou a oživíte akoukoľvek farebnosťou.

Dnešný kuskus sa v krajinách svojho pôvodu stále vyrába ručne, kým pokrokovejší svet volí jeho instantný variant. Veď nakoniec, už samotní kočovníci z neho vytvorili rýchle jedlo tohto typu. 

Kurací-závitok-s-rukolourajčinou-a-feta-syromkuskus.-1024x682

Zdroj obrázku: Archív Trikostrav

Kuskus má skutočne mnohostranné využitie a tak kuskusové všeličo môžete ochutnať napríklad v nasledovných prevedeniach:

a) kuskus naslano:

  • príloha k mäsám, rybám, zelenine
  • základ jedál
  • súčasť šalátov
  • závarka do polievok

b) kuskus nasladko:

  • ako kaša
  • ako zákusok
  • ochutený – mliekom, hrozienkami, mandľami, medom

tk

 

Podobné články

Enter your keyword