News

Bulgur – diétne jedlo pre fajnšmekrov

Svetový gastronomický trh už dávno nie je obmedzený len na domáce suroviny, tak prečo nevyskúšať aj niečo z iných končín sveta a nedopriať si chuťový zážitok na inej než stredoeurópskej báze. Možno ich už poznáte z dovoleniek, služobných ciest alebo telenoviel:o), každopádne zmena v kuchyni je vítaná a chuťové poháriky si z času na čas tiež zaslúžia potešenie napríklad čo i len v prevedení novej prílohy či diétneho jedla. A aké si doprajú v severnej Afrike a na Strednom východe?

Kuracia-ihla-s-pečeňouslaninkou-a-cibuľoubulgur.

Zdroj obrázku: Archív Trikostrav

Bulgur ako zdroj pozitivizmu

Dnes si posvietime na ďalšiu alternatívnu prílohu – bulgur. Mohlo by sa zdať, že ide o kuskus v inom prevedení, bulgur však nie je cestovina, ale nalámaná celozrnná pšenica pripomínajúca skôr ryžu, ktorej základom je pšeničné zrno. A práve zrno v sebe ukrýva mnoho vitamínov a prvkov pozitívne pôsobiacich na celú tráviacu a následne aj nervovú sústavu. Bulgur ako diétne jedlo vás teda naladí pozitívne, čo je v dnešnom uponáhľanom svete viac ako žiadané. Bulgur je zdrojom vlákniny, nenadúva seba ani ostatných, tuk sa doňho už nevošiel, je výživnejší ako ryža, stráviteľnejší ako strukoviny a navyše má orieškovú príchuť. Ideálny na diétne jedlá akéhokoľvek charakteru, čo poviete? A práve preto si ho obľúbili nielen dietari, ale aj vegetariáni a deti a rovnako zachutí aj mäsožravcom v podobe príloh.

Ako na bulgur?

Táto nenápadná a pritom významná plodina – bulgur je jednou z troch najvýznamnejších plodín sveta, dokáže prekvapiť po všetkých stránkach. Okrem jej výživovej hodnoty, vďaka ktorej predstavuje ideálny základ pre diétne jedlá a zároveň energiu dodávajúce pokrmy, je jej ďalšou nespornou výhodou rýchla príprava. Bulgur teda spolu s kuskusom môžeme zaradiť medzi akési fast foody zdravej výživy a diétnej kuchyne, a aj preto by v našom jedálničku nemali chýbať.

Najznámejším jedlom pripravovaným z ryže bulgur je šalát tabbouleh. Okrem šalátov ho však môžete použiť aj nasledovne:

  •         príloha k mäsám, zelenine – namiesto ryže
  •         základ jedál – rizoto, fašírky,
  •         súčasť šalátov – zeleninových aj ovocných
  •         závarka do polievok
  •         náplň kebabov
  •         a mnohé iné

Bulgurové variácie

Pokiaľ stále nemáte predstavu, čo s touto alternatívnou ryžou urobiť, nechajte sa inšpirovať v našej galérii jedál. Diétne jedlá v podaní bulguru vôbec nemusia byť nezáživné.

Kurací-závitok-so-šunkousyrom-as-špargľoubulgur.-1024x682

Zdroj obrázku: Archív Trikostrav

tk

 

 

Podobné články

Enter your keyword