Robíte dobre :). Hoci jeseň je obdobím, kedy myslíme skôr na blížiace sa Vianoce, pokiaľ vás prekvapila žiadosť o ruku alebo ste úspešným poslucháčom odpovede „áno“, vedzte, že timing je správny. Ak túžite po jarnej či letnej svadbe, jeseň je najvhodnejším obdobím, kedy začať s plánovaním. Lebo svadba zďaleka nie je len o svadobnom menu, hoci práve tomu sa dnes pozrieme pod pokrievku, nakoľko je to naša parketa.
Ako vybrať vhodné svadobné menu?
Pokiaľ máte dostatok času, nejde o nič zložité. Pokiaľ viete, čo chcete, je to o dosť jednoduchšie. No pokiaľ nemáte ani potuchy, tiež si nemusíte robiť vrásky. Stačí nájsť správnych ľudí, ktorí vám poradia a odporučia to správne svadobné menu pre vašu slávnosť. Aby ste však na prvom stretnutí s fundovanými neboli až tak úplne mimo, tu je pár bodov, ktoré je vhodné premyslieť si vopred.
kedy – je vhodné vedieť, kedy zhruba by sa mala vaša svadba odohrávať. Dodávateľ cateringu sa poteší aspoň orientačnému obdobiu a pokiaľ mu aj nedáte hneď fixný termín, časové rozpätie možno ešte viac pomôže stanoviť vhodný čas pre všetkých. Od obdobia sa totiž odohráva základ svadobného menu, teda jeho suroviny.
kde – miesto je rovnako dôležité, nakoľko svadobný catering zďaleka nie je len o peknom svadobnom menu na tanieri. Veľmi dôležité je práve zákulisie, ktoré umožní daný výsledný efekt zrealizovať. Pokiaľ na mieste nie je vybavená kuchyňa, prípadne je príliš vzdialená od miesta prípravy stravy, či výdaj stravy je limitovaný priestorom, obmedzený strechou nad hrncami a podobne, to všetko je nevyhnutné zvážiť hneď v prvom kroku. Dnes síce nie je problém variť aj na zelenej lúke, vo finále je to však vždy o rozpočte.
ako – si to celé predstavujete? Servírované menu, slávnostný bufet, BBQ či polnočná grilovačka, zážitkové flambovanie pred očami hostí… Zaujímavých možností je opäť viac, chce to len trošku fantázie a z bežnej svadby sa môže stať gurmánsky zážitok.
počet hostí – je tiež dôležitý z hľadiska prípravy aj servírovania menu. Gurmánske špeciality dokončované á la minute s nutnosťou okamžitého servírovania sa jednoduchšie zrealizujú pre malú skupinu v lokáli s vlastnou moderne vybavenou kuchyňou ako pre 180 hostí v provizórnych priestoroch historickej kúrie či pod holým nebom.
meníčkové špecifiká – ak túžite po niečom výnimočnom, čo by na vašej svadbe na stoloch určite nemalo chýbať, zapíšte si to do zoznamu hneď na úvod. Či ide o divinu, morské všeličo, regionálne či národné špeciality, vegetariánske záležitosti alebo čokoľvek iné, môže sa od toho odvíjať celkové menu. Rovnako myslite aj na špecifiká týkajúce sa zdravotných diét či náboženských zvyklostí a malým hosťom v prípade ťažšieho menu naservírujte radšej niečo malým bruškám známe.
za akú sumu – hoci sa v gastro záležitostiach veľmi neorientujete, skúste si na úvod aspoň veľmi orientačne premyslieť, koľko by ste chceli do svadobného menu investovať. Určite vám to pomôže pri zostavovaní menu, rozhodovaní o servírovaní a dolaďovaní detailov. Rovnako cateringová spoločnosť vám bude skôr vedieť odporučiť vhodný variant pre vašu svadobnú oslavu.
S otázkou – koľko čoho? sa trápiť nemusíte. Skúsení dodávatelia vám radi poradia, ako to neprehnať s pohostením a zároveň mať dostatok, aby ste v hanbe nezostali.
A ako ste na tom so svadobným menu vy? Ak potrebujete pomôcť, kontaktujte nás, radi vám navrhneme a zrealizujeme svadobné menu na mieru.
tk
Súvisiace články: