News

Veľkonočno-svadobné menu

Sortiment v nákupných centrách už istú dobu avizuje, že ďalšie sviatky sú na obzore, a preto je načase začať s plánovaním slávnostného menu . A keďže jar je okrem Veľkej noci charakteristická aj začiatkom svadobnej sezóny, spojili sme slávnostné menu oboch príležitostí do jedného návrhu. Pokiaľ vás teda v tomto období čaká aj takáto príjemná rodinná udalosť a vy stále nemáte vyladené vaše svadobné menu, nechajte sa inšpirovať napríklad aj Veľkou nocou.

Zdroj obrázku: Archív Trikostrav

Zdroj obrázku: Archív Trikostrav

Slávnostné menu na svadbu aj Veľkú noc

Kde začať a ako kombinovať, aby bolo slávnostné menu  skutočne slávnostným a pritom stráviteľným s požadovaným efektom? Ak ste prívržencom tradičných veľkonočných hodovačiek a radi by ste vašu svadbu ozvláštnili niečím typickým, stavte na jednoduchosť kombinácií a striedajte ťažšie jedlá s ľahšími. Tak nasýtite prázdne žalúdky a zároveň nezablokujete výdaj energie potrebnej na zábavu. Pokiaľ sa na jar tešíte práve kvôli odľahčeniu jedálnička, máte zelenú nielen na úvod a v závere môže byť aj kalorickejší dezert bez problémov váš.

Pre jarnú inšpiráciu sme  zozbierali niekoľko možností ako ozvláštniť jarné svadobné menu veľkonočným spôsobom.

predjedlo – terina „tricolora“ so šafranovou mrkvou, brokolicovým pyré a ovčím syrom, veľkonočné plnené vajíčka, aspikové tortičky so šunkou a chrenom, bruschetta s rukolou

polievka – hovädzí vývar s tvarohovo-špenátovými knedličkami, veľkonočná polievka, biela veľkonočná polievka, vajíčková polievka, či rôzne zelené krémové polievky – špenátová, brokolicová, tekvicová a podobne. Ak bude po polievke nasledovať ťažšie mäsité menu, stavte na číru klasiku. Pokiaľ budete pokračovať vo vege šľapajach, ani krémovou polievkou nič nepokazíte.

mäsité hlavné menu – pečené jahňacie stehno na rozmaríne, kuracia roláda so zeleninovou praženicou, sviečková Wellington, jahňacie kotlety so špenátom, losos so špenátom v lístkovom ceste, pečený zajac. Vyzerá to, že na Veľkú noc hrá špenát prím, no kľudne ho môžete vymeniť aj za inú zeleninu v stave lístkovom či pyré.

vegetariánske hlavné menu – syrový nákyp s brokolicou, zeleninová roláda, zapekané palacinky s ricottou, brokolicou a parmezánom, palacinky plnené ricottou, rucolou a cherry rajčinami či lasagne a inotvaré cestoviny s rôznymi zeleninovými omáčkami. Jar praje vegetariánom a obdobie ťažkých jedál ich určite nezaťaží natoľko ako prívržencov mäsitej stravy.

prílohy a oblohy – omeletová roláda, omeleta z mladej žihľavy, rožková plnka, varená žemľová knedľa, špenátová roláda so syrom, palacinková roláda plnená zeleninou, zeleninové pyré či gratinované zemiaky. Čím ťažší plánujete prvý chod, tým ľahšou prílohou ho doplňte. Tak bude vaše svadobné menu vyvážené po všetkých stránkach a vy budete energeticky pripravení na skvelú zábavu.

Sladký záver slávnostného menu nesmie chýbať pri žiadnej príležitosti, či už ide o svadbu alebo Veľkú noc. Nakoľko však sladká veľkonočná bodka predstavuje samostatnú kapitolu, prenecháme jej náležitý priestor v inom článku.

Pokiaľ bude vaša oslava pokračovať do neskorších hodín, prípadne ak uprednostňujete voľný výber slávnostného menu z viacerých možností, svadobný bufet á la veľká noc vám poskytne optimálnu službu.

 

tk

 

Podobné články

Enter your keyword