So zdravým stravovaním sa v posledných rokoch roztrhlo vrece a web je plný zdravých plánov, jedálničkov a rád na nezaplatenie. Kedy je však vhodné položiť základy zdravého stravovania a o čo vlastne ide?
Zdravá strava u školopovinných detí
Pojem školská jedáleň či závodné stravovanie v mnohých evokuje predstavu o veľkovývarovni s divnými pachmi, v ktorej zaručene nedostanú chutnú stravu, už vôbec nie s prívlastkom zdravá. O tom, že ľudia majú tento pocit pretrvávajúci z minulosti zakorenený tak hlboko, až im to korenie nedovolí vidieť ďalej, už vôbec nie prekročiť svoj tieň a vyskúšať dnešnú kvalitu stravy poskytovanej v závodných jedálňach či školských jedálňach, žiaľ niet pochýb. Sú však aj takí, ktorí pochopili, že stravovanie v bežnej reštaurácii nemusí byť tak celkom to pravé orechové a už vôbec nie vhodné pre školopovinné deti. Nakoľko čakacie doby pri obsluhe sú pridlhé, jedálny lístok väčšinou stále rovnaký a najrýchlejšie dostupné sú stále len vyprážané jedlá. Bufety so suchými a studenými variantmi jedál tiež nie sú dlhodobým riešením obedného menu nielen v dospelosti, už vôbec nie v detskom veku.
Ako teda prísť na to, že závodné stravovanie či školské jedálne nie sú to, čo bývali kedysi? A ako prísť na chuť ich pravidelnému obednému menu? Treba to jednoducho vyskúšať.
Spojenie školského a firemného stravovania pod jednou strechou, ako je tomu u nás v Trikostrave, prináša mnohé výhody všetkým stravníkom. Nakoľko školské obedové menu je prísne regulované výživovými normami, ktoré dohliadajú na energetické hodnoty potrebné pre správne fungovanie organizmu vo vývoji, z uvedeného môžu profitovať aj dospelí. Vhodne stavané obedné menu ako základné jedlo dňa totiž dokáže doplniť potrebnú energiu a výživu všetkým. Navyše uvarené vždy z čerstvých sezónnych surovín, využívajúce moderné a ľahké postupy prípravy, zaujímavé a nové suroviny v rôznych kombináciách a variáciách, to všetko v jednom obedovom menu v pravidelnom čase dokáže urobiť nielen s vaším trávením, ale aj výkonom presne to, čo potrebujete. A presne o to ide aj zdravej strave či zdravému stravovaniu. Mať pravidelný režim, pestrú stravu a prísun potrebných živín. Pokiaľ si vaše dieťa osvojí tieto základy už v útlom veku, nebude musieť neskôr riešiť náročný prechod rôznymi príkazmi a zákazmi vyvolených potravín, alergií a intolerancií, zaručených diét a násilnými zmenami neželaných chutí. Zdravou stravou sa dnes totiž väčšinou zaoberáme práve preto, že nám táto podstata v minulosti unikla.
Nakoľko stravovanie vždy bolo a bude jednou zo základných potrieb človeka, bez ktorej nemôže správne fungovať, je nevyhnutné vhodnému a zdravému stravovaniu venovať dostatočnú pozornosť hneď v jeho začiatkoch. Lebo len na pevných základoch možno stavať dlhotrvajúcu nadstavbu. Naučme preto naše deti stravovať sa zdravo a pravidelne napríklad aj využitím zdravej stravy v školskej jedálni. Dáme im tým pevný základ pre ich zdravé stravovanie a efektívne fungovanie v budúcnosti.
tk