News

Zdravé leto na tanieri

Pokiaľ sa ani vy v letných horúčavách netúžite hodiny zahrievať pri ešte viac rozhorúčenom sporáku, no aj napriek tomu by ste si konečne dali niečo iné ako počas celého unaháňaného roka, zozbierali sme niekoľko nápadov na nápaditú, sezónne ladenú a zdravú letnú stravu.

Nakoľko sa náš organizmus ako chameleón prispôsobuje okolitému prostrediu, rovnako ako po celý rok, aj v lete je rozumné čerpať z toho, čo nám aktuálna situácia ponúka. Teda staviť na momentálne dostupné suroviny, ktorými leto priam prekypuje, zabudnúť na chvíľu na ťažké dochucovadlá a zložité postupy a zamerať sa skôr na jednoduché veci, pripravené rýchlo a stráviteľné ešte rýchlejšie. Tak váš organizmus odľahčíte už pri realizácii a nezaťažíte ani pri konzumácii. Letná rovnica teda znie:

ľahké suroviny + ľahké úpravy = zdravé leto na tanieri

Ovocný kôš na záhradnú párty

Zdroj obrázku: Archív Trikostrav

Ľahká letná zdravá strava

  • zelenina – v lete dozrieva takmer všetko a takmer všetko zrelé sa dá aj náležite rýchlo upraviť. Zelenina pritom už dávno nemá miesto len dekoratívnej oblohy na tanieri. V lete jej hlavná rola naberá na váhe.
  • ovocie – kôstkovice, malvice, bobule a mnohé iné sladké plody sú vynikajúcou náhradou dezertov a doplnkov cukru v prirodzenom stave práve počas letného obdobia. Veď práve v teple sa žiada niečo svieže a práve v období svojho dozrievania má ovocie najviac vitamínov.
  • obilniny – ako ďalší ľahký doplnok letného jedálnička zdravej stravy sú k dispozícii ako vločky, otruby, krúpy, celé zrná, klíčky…a okrem raňajkovej či večernej kaše sú aj vhodným zahusťovadlom polievok, omáčok či súčasťou ľahkých dezertov či osviežujúcich nepečených zákuskov.

–        cestoviny – ako špeciálna časť obilnín v rôznych podobách, farbách, zloženiach, tvaroch, zdvihne vašej letnej zdravej strave aj estetický kredit.
Ochutnajte  cestoviny s rajčiakovo-pórovou omáčkou a marinovaným tofu

–        kuskus – mini guľôčky tvrdenej pšenice si zamilujete v akýchkoľvek podobách hneď potom, ako prídete na neuveriteľne rýchly spôsob ich prípravy, vďaka ktorému máte chutnú a zdravú stravu na tanieri v priebehu niekoľkých minút. Okrem toho, že sa kuskus sparí za vás, je tak ľahký, že sladký dezert z neho sa do vás zmestí za každých okolností. Vyskúšajte kuskus s bazalkovým tofu a dusenou zeleninou (tekvica, paradajky, huby…).

–        ryža – tajomstvo štíhlej línie ďalekého východu tkvie okrem iného aj v častej konzumácii ryže. Je ľahšia ako škrobové zemiaky a dá sa upraviť skutočne na nespočetné množstvo spôsobov. Navyše opäť rýchlo, takže aj ryža šetrí váš čas strávený v kuchyni.
Náš tip: Zeleninové rizoto so sójovými kockami, syrom a kečupom

Goody foody s hovädzou príchuťou a zeleninou

Zdroj obrázku: Goody Foody

Ľahké letné úpravy stravy

surová strava – práve v lete sa dá veľa surovín konzumovať vo svojej prirodzenej podobe a to bez ujmy na zdraví a zbytočného nafukovania. Surová strava organizmus prirodzene ochladzuje a o to nám v tropických teplotách ide. Takže zeleninové, cestovinové či ovocné šaláty majú zelenú aj v prípade inofarebných ingrediencií.

tepelne upravená strava – tepelná úprava je v niektorých prípadoch a pri letných procesoch kazenia priam nevyhnutná. Aby ste však spracovaním suroviny nepokazili ešte viac, práve naopak, vylepšili čo najskôr, zvoľte skôr ľahšie úpravy ako je varenie, parenie či dusenie nielen vo vlastnej šťave. Vyprážanie a iné tukosavé formy spracovania nechajte na obdobie, kedy si organizmus s tukmi poradí ľahšie a bude ich priam vyžadovať.

A ako trávite v lete vy? Dajte nám vedieť svoje overené tipy na prípravy a úpravy stravy v letnom období.

 

tk

Podobné články

Enter your keyword