Ruku na srdce, komu by sa už len chcelo v letných horúčavách stáť pri sporáku viac ako je nevyhnutné minimum? Keď ortuť teplomera stúpa do závratných výšin, organizmus má tendenciu túžiť skôr po schladení niečím príjemným a osviežujúcim, ako po vyváraní teplých a ťažkých menu. A keďže toto leto bolo naozaj ukážkové a údajne si ho ešte chvíľku šťastne užijeme, našli sme pre vás pár tipov na rýchle jedlá do horúceho leta, ktoré vám ušetria čas, no zároveň stále doplnia chýbajúcu energiu.
Rýchle jedlá na prázdniny
Studené rýchle jedlá
šaláty – surová zelenina je hádam tým najrýchlejším artiklom, ktorý v kuchyni nájdete, nakrájate, niečím zalejete a je hotovo. Rýchle jedlá v podobe šalátov však vôbec nemusia byť také nudné aké sú rýchle. Stačí zakaždým pridať iné suroviny, inú zálievku či dressing alebo len iné bylinky a grisiny a váš rýchly letný šalát nadobudne úplne inú dimenziu.
Pokiaľ plánujete pridávať do šalátu aj varené ingrediencie, zaberie to trošku viac času, ale vzhľadom k tomu, že tieto môžete mať pripravené vopred (zemiaky sa vám uvaria aj samé pri večernej telke, udusené mäsko pár dní v chlade vydrží a predvarená ryža je hotová rovnako rýchlo ako nakrájate zeleninu), aj šalát s obsahom výdatnejších článkov stále zostáva v kategórii rýchle jedlá.
polievky – pitný režim je v letných horúčavách dôležitejší ako kedykoľvek inokedy a riedke polievky sa na jeho dodržiavaní dokážu podieľať rovnako hodnotne ako iné tekutiny. Nemusí ísť pritom o výdatné guláše, ktoré veľmi rýchle na prípravu nie sú. Osviežujúce studené polievky alebo nezahustené, no aj napriek tomu sýte polievky plné rôznych druhov zeleniny splnia účel ešte lepšie. S kyslastou príchuťou sú skutočne osviežujúce aj v teplej podobe a v letnej horúčave.
- Studená ovocná polievka
- Talianska minestrone
Teplé rýchle jedlá
cestoviny – talianska klasika, ktorá sa udomácnila aj v našej kuchyni, je vďaka širokému sortimentu na trhu dostupná snáď v každom tvare a v rôznych zloženiach. Stačí vám 15 minút, za hrsť fantázie a rýchle jedlo je na svete. Cestoviny sú ľahké a môžete ich kombinovať skutočne s čímkoľvek od zeleniny, mäsa, omáčok až po chlieb, ktorým ich vyhladnutí Taliani poctivo zajedajú. Pokiaľ sa vám už talianska klasika zunovala, vyskúšajte severoafrický kuskus. Aj z neho si môžete vykreovať rýchle jedlá na báze cestovín jednoducho a netradične, na slano aj na sladko.
- Cestovina zapekaná so syrom a zeleninou
- Cestoviny s pestom a zeleninou
ryža – ďalšia z ľahkých surovín, tentokrát z ďalekého východu, má tiež v našej kuchyni stabilné miesto. Nie je to len klasické talianske risotto alebo španielska Paella či sladké variácie, ryža sa rovnako hodí aj do rýchlych šalátov či ako plnka do mäsa či zeleniny. Ak chcete mať ryžu na tanieri rýchlo, stavte na predvarenú v sáčkoch a kombinujte ju so zeleninou či náhradami mäsa. Ak túžite po trošku inej ryži, bulgur vám poskytne dokonalú náhradu.
- Talianske risotto so zeleninou
- Paella s morskými plodmi
- Mexický bulgur s avokádom
zelenina – varená, parená, dusená, pečená, zapekaná, grilovaná, plnená, ako základ alebo doplnok, zelenina je v lete snáď najžiadanejším artiklom na rýchlu a ľahkú konzumáciu. Niet divu, že rýchle jedlá zo zeleniny sú najčastejšie žiadané aj najčastejšie varené.
- Grilované zeleninové špízy
- Zeleninový koláč s ovčím syrom
náhrady mäsa – dali by ste si niečo iné ako cestoviny či zeleninu, no mäso vám v tom teple leží v žalúdku dlhšie ako sa patrí? Vyskúšajte jeho náhrady. Bezmäsité mäso nie je len pre vegetariánov, ale aj pre tých, ktorí radi experimentujú, túžia po zdravej strave a obľubujú rýchle jedlá, ktoré sú aj napriek rýchlosti prípravy stále hodnotnejšie ako polotovary určené do horúceho oleja fritézy.
tofu – predstavuje ďalšiu z možností, ktorá zasýti rýchlo a zdravo. Sójový syr pritom možno pripraviť naozaj jednoducho, na teplo aj na studeno.
- Tofu ihla so šampiňónmi a rajčinami, zemiaky
- Soté z Tofu s hráškom
ľahké soté – príprava mäsa chce svoj čas potrebný hlavne na tepelné spracovanie. Práve preto sú mäsité jedlá náročnejšie na spotenie a pokiaľ netúžite práve po nie najľahšom vyprážanom polotovare, no váš žalúdok bez živočíšnych bielkovín nevydrží, vyskúšajte soté. Malé kúsky mäsa sa udusia či opečú skôr ako veľké hrubé steaky či dokonca celé živočíšne zostavy a doplnené zeleninou a ľahkou omáčkou z vývaru, vína či sójovky zaženú hlad aj väčším hladošom. Okrem toho soté jednoducho hodíte aj na šalát a rýchle jedlo je na svete.
- Kuracie soté so zeleným hráškom
- Soté so šampiňónmi na vínovej omáčke
ryby, rybky, rybičky a iné podvodné záležitosti – sú ideálnym ľahkým mäskom s jednoduchou prípravou. Rybacie rýchle jedlá pritom nemusíte požívať len pri mori, hoci tam, s autentickou atmosférou nasiaknutou morskou arómou, chutia predsa len o čosi lepšie. Jednoducho a rýchlo si ich upečiete či ugrilujete aj doma a nepotrebujete na to nič špeciálne. Stačí kúsok masla či olivového oleja, nejaké bylinky a samozrejme plátok citróna. Ak túžite po omáčkach, uprednostnite ľahšie na báze vína. Rýchle jedlá z rýb či morských plodov v kombinácii s čerstvou zeleninou a chrumkavou bagetou sú znamenitým pokrmom horúcich letných dní aj večerov.
- Ryba Mahi-mahi pečená s olivami, pečené zemiaky
- Pangasius na florentínsky spôsob, zemiaková kaša
Ak aj vy máte nejaký overený tip na rýchle jedlá na leto, napíšte nám. A užívajte si pohodové leto v kuchyni aj za stolom.
tk