Jeseň je obdobím zberu úrody, preto sa podvedome očakáva, že bude na ňu bohatá, aby bolo čo zbierať. A z toho vychádza aj ďalší predpoklad, a síce, že sezónne suroviny budú o čosi lacnejšie, nakoľko sa práve vyskytujú v hojnom počte. Využitie sezónnych surovín na obedové menu však nie je len o cene, ale aj o jednoduchšom trávení a pozitívnom vplyve na organizmus, nakoľko ten sa tiež prispôsobuje aktuálnemu obdobiu. A práve surovinovú sezónnosť v spojitosti s obedovým menu si zoberieme na mušku v najbližších jesenných príspevkoch.
Zdraviu prospešné obedové menu
Extra suché leto ideálne podmienky na rast húb nevytvorilo, no tie si aj napriek tomu našli spôsob, ako sa objaviť nad povrchom. A tak hoci pomenej, huby rastú a pokiaľ máte chuť na bezmäsité obedové menu z hríbikov, stačí vybehnúť k nám), prípadne do lesa. Huby vďaka svojmu prirodzene prírodnému pôvodu obsahujú množstvo nielen vody (85-90%), ale aj vitamínov, vďaka ktorým dokážu vykúzliť nielen bezmäsité a nízkokalorické, ale aj vysoko výživné obedové menu plné nasledovných výhod:
- znižujú vysoký krvný tlak a zlý cholesterol
- pôsobia ako antioxidant
- predchádzajú osteoartróze a Alzheimerovej chorobe
- zvyšujú imunitu a chránia proti prechladnutiu a infekciám
A navyše, prvé antibiotiká boli vyťažené práve z húb. Tak prečo si nedať voňavé sezónne obedové menu z týchto delikates?
Huby na tanieri majú širokospektrálne využitie nielen po zdravotnej, ale aj labužníckej stránke. Závisí od toho, či ich povýšite na základ obedného menu, spravíte z nich jeho súčasť alebo dochucovadlo. Hubárske obedové menu môže tiež pozostávať z húb čerstvých, mrazených, zaváraných, konzervovaných ši sušených. A ich spracovanie tiež môže byť rôznorodé, každopádne by však malo byť tepelné a minimálne 15-minutové. Nakoľko huby sú vysoko praktické aj po stránke skladovania, z obľúbeného sezónneho obedového menu si môžete urobiť menu celoročné. Takže k ďalším výhodám húb môžeme pripočítať aj – všemožne skladovateľné a jednoducho pripraviteľné.
Hubárčenie je okrem iného príjemne relaxačná aktivita prevádzkovaná na čerstvom vzduchu, takže ďalšie plus pre hubové obedové menu. A aby sme nezostali len pri teoretizovaní, zozbierali sme pre vás niekoľko hubových inšpirácií, ktoré vaše menu spestria kedykoľvek.
Inšpirácie pre hubové obedové menu
Niektoré z nich nájdete aj v našom obedovom menu pre vás.
- Držková polievka z hríbov
- Máčanka
- Kapustnica so sušenými hubami
- Praženica z modrákov
- Hubová mrvenica s plávkami
- Hubové rizoto
- Vyprážané šampiňóny
- Hliva ustricová na paprike s haluškami
- Cestoviny s hríbovou omáčkou a špenátom
- Slaný hubový koláč
tk