News

Tekvicové obedové menu

Jesenné tekvice nie sú len o haloweenskom strašení, ale aj strážení prísunu vitamínov a optimálnej línie. A nakoľko práve jeseň je na vírusy ako aj potenciálne nabaľovanie kalórií bohatá, je vhodné posvietiť si na zdravé a diétne jedlá nielen vyrezávaným tekvičiakom. Zobrali sme si teda na mušku jesenné tekvicové harašenie a zozbierali za vás možnosti a výhody, ktoré nám táto sezónna zeleninka ponúka.

Diétne jedlá rýchlo a jednoducho

Na prvý pohľad nenápadné stvorenie v obale tekvice sa môže javiť ako chuťovo chudobné, no vôbec to nie je tak. Tekvica v sebe ukrýva mnohé pozitíva, z ktorých je možné pripraviť nielen bohaté diétne jedlá, ale aj vyzdobiť interiéry či exteriéry. A to nielen zúrivo vyzerajúcimi hlavami. Ale začnime po poriadku.

Zdroj obrázkov: Archív Trikostrav

Zdroj obrázkov: Archív Trikostrav

Tekvicové druhy

Tekvica zďaleka nie je len jedna. Druhov tekvíc je neúrekom, teda aj ich chutí je viac ako by ste čakali, z čoho vyplýva aj široká škála diétnych jedál.

  • kríčková tekvica
  • plazivá tekvica
  • špargľová tekvica
  • biela, žltá, zelená tekvica
  • okrasné dekoračné tekvice
  • Špeciálne tekvice – zopár exotických odrôd, ktoré inak nielen vyzerajú, ale aj chutia.
    • tekvica obrovská – je skutočne nadrozmerná. 30 – 50 kg sa len tak hocijaká zeleninka nedorastie. Oranžoví bambuláci sú vhodní na diétne jedlá v prevedení polievok, koláčov, kompótov alebo pochutinových semienok.
    • tekvica japonská – hokkaido – už svojím pôvodom inklinuje k diétnym jedlám. Sýtooranžové sfarbenie karoténu ľahko zafarbí polievky, guláše, omáčky aj nátierky.
    • tekvica špagetová – sa pri varení rozpadáva na špagetové vlákna, ktoré voňajú a chutia korením.
    • tekvica á la orieškové maslo – má tvar hrušky, farbu orieškov, žiarivo oranžovú dužinu a málo semienok. Táto tekvica je akýmsi chameleónom, ktorý sa rovnako fajne mení aj v diétnych jedlách a možno ju konzervovať aj zapekať.

Tekvicové výhody

výživné aj nízkokalorické – nakoľko tekvice obsahujú až 90% vody, množstvo vlákniny a kopu vitamínov, diétne jedlá z nich sú viac ako diétne a výživné a pritom veľmi ľahko stráviteľné. Navyše tekvice detoxikujú organizmus, takže skutočne viac v jednom.

rôznorodo a rýchlo spracovateľné – tekvice môžete variť, piecť, zapekať, vyprážať, používať ako hlavnú surovinu či prílohu. Ak máte chuť na čerstvé, ani v tom vám nič nebráni. Tekvicové jadierka sú zas výbornou pochutinou pre mlsné jazýčky.

dlhodobo uskladniteľné – zavárané, kvasené či mrazené tekvice využijete na rýchle a jednoduché diétne jedlá kedykoľvek, nielen počas tekvicovej sezóny.

 

Diétne jedlá z tekvice

Čo všetko môžete z tekvice vykúzliť v hrnci a ohúriť na tanieri? Inšpirujte sa prosím.

  • polievky, guláše, prívarky, omáčky
  • vyprážaná, pečená, zapekaná tekvica
  • tekvicové koláče na slano aj na sladko
  • nátierky, chuťovky
  • šaláty, kompóty
  • tekvicové semienka, tekvicový olej

A čo hovoríte na túto sezónnu zeleninku Vy? Radíte ju radi do vášho jedálnička? Alebo skôr len dekorujete jedáleň?

tk

 

Podobné články

Enter your keyword