Jesenné tekvice nie sú len o haloweenskom strašení, ale aj strážení prísunu vitamínov a optimálnej línie. A nakoľko práve jeseň je na vírusy ako aj potenciálne nabaľovanie kalórií bohatá, je vhodné posvietiť si na zdravé a diétne jedlá nielen vyrezávaným tekvičiakom. Zobrali sme si teda na mušku jesenné tekvicové harašenie a zozbierali za vás možnosti a výhody, ktoré nám táto sezónna zeleninka ponúka.
Diétne jedlá rýchlo a jednoducho
Na prvý pohľad nenápadné stvorenie v obale tekvice sa môže javiť ako chuťovo chudobné, no vôbec to nie je tak. Tekvica v sebe ukrýva mnohé pozitíva, z ktorých je možné pripraviť nielen bohaté diétne jedlá, ale aj vyzdobiť interiéry či exteriéry. A to nielen zúrivo vyzerajúcimi hlavami. Ale začnime po poriadku.
Tekvicové druhy
Tekvica zďaleka nie je len jedna. Druhov tekvíc je neúrekom, teda aj ich chutí je viac ako by ste čakali, z čoho vyplýva aj široká škála diétnych jedál.
- kríčková tekvica
- plazivá tekvica
- špargľová tekvica
- biela, žltá, zelená tekvica
- okrasné dekoračné tekvice
- Špeciálne tekvice – zopár exotických odrôd, ktoré inak nielen vyzerajú, ale aj chutia.
- tekvica obrovská – je skutočne nadrozmerná. 30 – 50 kg sa len tak hocijaká zeleninka nedorastie. Oranžoví bambuláci sú vhodní na diétne jedlá v prevedení polievok, koláčov, kompótov alebo pochutinových semienok.
- tekvica japonská – hokkaido – už svojím pôvodom inklinuje k diétnym jedlám. Sýtooranžové sfarbenie karoténu ľahko zafarbí polievky, guláše, omáčky aj nátierky.
- tekvica špagetová – sa pri varení rozpadáva na špagetové vlákna, ktoré voňajú a chutia korením.
- tekvica á la orieškové maslo – má tvar hrušky, farbu orieškov, žiarivo oranžovú dužinu a málo semienok. Táto tekvica je akýmsi chameleónom, ktorý sa rovnako fajne mení aj v diétnych jedlách a možno ju konzervovať aj zapekať.
Tekvicové výhody
výživné aj nízkokalorické – nakoľko tekvice obsahujú až 90% vody, množstvo vlákniny a kopu vitamínov, diétne jedlá z nich sú viac ako diétne a výživné a pritom veľmi ľahko stráviteľné. Navyše tekvice detoxikujú organizmus, takže skutočne viac v jednom.
rôznorodo a rýchlo spracovateľné – tekvice môžete variť, piecť, zapekať, vyprážať, používať ako hlavnú surovinu či prílohu. Ak máte chuť na čerstvé, ani v tom vám nič nebráni. Tekvicové jadierka sú zas výbornou pochutinou pre mlsné jazýčky.
dlhodobo uskladniteľné – zavárané, kvasené či mrazené tekvice využijete na rýchle a jednoduché diétne jedlá kedykoľvek, nielen počas tekvicovej sezóny.
Diétne jedlá z tekvice
Čo všetko môžete z tekvice vykúzliť v hrnci a ohúriť na tanieri? Inšpirujte sa prosím.
- polievky, guláše, prívarky, omáčky
- vyprážaná, pečená, zapekaná tekvica
- tekvicové koláče na slano aj na sladko
- nátierky, chuťovky
- šaláty, kompóty
- tekvicové semienka, tekvicový olej
A čo hovoríte na túto sezónnu zeleninku Vy? Radíte ju radi do vášho jedálnička? Alebo skôr len dekorujete jedáleň?
tk