News

Rebarbora pre zdravie aj krásu

Rebarbora je ďalšou kandidátkou zdravého jedálnička vhodná nielen na obedné menu a nielen v máji. Táto vzdialená príbuzná s koreňmi z Mongolska sa presadila v ľahkej kuchyni Číňanov už pred viac ako 3000 rokmi. Tí odhalili jej schopnosti zasýtiť a uzdravovať telo aj ducha a okrem obedného menu si ju servírovali aj ako afrodiziakum. Pri príchode do Európy si rebarbora užila svoje obdobie slávy, keď bola považovaná za jeden z najvzácnejších obchodných produktov. A hoci jej vysoko honorovaný status už pominul, vitamínové vlastnosti jej zostali. A hoci už nie je stredovekým zlatom, vo vašom obednom menu sa zablysnúť môže.

S rebarborou na zdravie

Kyslá chuť rebarbory naznačuje, že má dosť spoločného s kyselinou citrónovou aj jablčnou. K týmto sa pridružili vitamíny skupiny B so svojimi širokospektrálnymi účinkami a zdravá a diétna surovina je na svete. Stačí pridať ju v správny čas na správne miesto a vaše obedné menu bude nielen diétne a zdravé, ale aj bohaté a chuťovo zaujímavé.

A s čím všetkým nám rebarbora pomôže?

  • upokojuje a sústreďuje – máte pred skúškou či náročným rokovaním? Naservírujte si diétne obedné menu s rebarborou alebo siahnite po rebarborovom koláči.
  •  srdcová záležitosť – znižuje krvný tlak a preventívne sa stará o vaše srdce po všetkých stránkach – zdravotnej aj zaláskovanej.
  •  na krásu – Re-Barborka starostlivo dbá nielen o svoj, ale aj o váš vzhľad – pokožka, vlasy, zuby aj kosti sa vám jej zaradením nielen do obedného menu poďakujú.
  • nielen jarné upratovanie – rebarbora a diétne jedlá s jej obsahom sa postarajú o prečistenie čriev a odbúranie tukov. Vyskúšajte na obedné menu rebarboru a máte dôkladne upratané.

Rebarbora na tanieri

A ako s ňou naložiť? Alebo ako ju naložiť na tanier? Celkom jednoducho. Bez ohľadu na to, či budeme rebarboru považovať za zeleninu alebo ovocie, v obednom menu sa môže vyskytovať v nasledovných prevedeniach:

  • na sladko aj na slano – koláče a dezerty alebo  k cestovinám
  • tekuto aj na tuho – studené polievky, šťavy alebo ako príloha
  • ako príloha alebo náplň – kompóty, náplne do knedličiek
  • surová aj tepelne spracovaná – do šalátov, s mäsom a rybami

Oslovila vás rebarbora? Alebo jej účinky? Tak šup s ňou na tanier. Diétne, zdravé a chutné obedné menu s príchuťou rebarbory vás zasýti, vylieči aj povzbudí.

Nechajte sa inšpirovať.

tk

Podobné články

Enter your keyword