Jeseň je čas dopĺňania vitamínov potrebných na prežitie nepriaznivého zimného obdobia plného nástrah číhajúcich na naše zdravie. Aby sme ho zvládli čo najpohodovejšie, je vhodné v rámci zdravej stravy vyberať si skutočné vitamínové bomby dopujúce organizmus tým, čo mu najviac chýba.
Dnes sme si zobrali na mušku krásavicu Hokkaidó, alebo tekvicu japonskú. A hoci oranžová nie je práve moja obľúbená farba, v chuťovom prevedení Hokaidó je bezkonkurenčná.
A čo všetko dokáže oranžová tekvicová kráska z krajiny vychádzajúceho slnka ponúknuť?
Tekvicové výhody
V prvom rade nejde tak celkom o zázrak z Japonska, hoci práve Japonci si jej prospešné vlastnosti privlastnili natoľko, že obalamutili celý svet jej pôvodom. Tekvica Hokkaidó má totiž korene v Novom Anglicku.
K tomu všetkému má tekvica Hokkaidó aj dlhú výdrž, nejde už teda o žiadnu slečinku, ale o dokonale pestovanú dámu v rokoch. Nakoľko tekvice sa pestujú už vyše 5.000 rokov, na dlhovekosť si už akosi zvykli. A dokonca aj tie dnešné pri správnom skladovaní vydržia až do jari. Samozrejme, pokiaľ ich dovtedy vydržíte neskonzumovať.
Tekvica Hokkaidó je bohatá a obohacujúca o nasledovné výhody:
- betakarotén pre jesennú slnečnú dovolenku
- vitamíny pre krásu aj zdravie – C, E, skupiny B, draslík, fosfor, horčík, vápnik, železo
- voda a vláknina na žalúdok a celý tráviaci trakt
- zinkové semienka pre vlasy aj pokožku
- vhodná pre diabetikov
- pre štíhlu líniu aj detoxikáciu
- proti infarktu
Tekvicové recepty
Oranžovú tekvičku je možné pripraviť na nekonečne veľa spôsobov. Polievka, hlavný chod, príloha, omáčka, na slano aj na sladko, to všetko v oranžovom vás dokáže zasýtiť počas celého dňa.
Nakoľko konzistenciou pripomína skôr hutnejší zemiak ako vodnatú tekvicu, práve v tom tkvie jej veľká prednosť – zasýti aj samotná.
Vaše lahodné tekvicové obedové menu môže vyzerať napríklad aj takto:
- tekvica Hokkaidó pečená či grilovaná mňamka
- tekvicová polievka z Hokkaidó
- tekvicové pyré
- Hokkaidó na spôsob sviečkovej
- tekvicové rizoto
- tekvicové lasagne
- zapekané všeličo s tekvicou
- tekvicové koláče a zákusky
A nedá sa zabudnúť ani na jej estetické vlastnosti, ktoré vám pomôžu skrášliť príbytok či záhradu v pravom v jesennom duchu tekvičiakov. Nakoľko jej šupka je tvrdá ako tvrdšia, čo je síce nevýhoda pri jej príprave, vyrezané príšerky z nej vydržia aj v chladnom počasí a sviečky ich tak ľahko neprepália. Hokkaidó je skrátka všestranne využiteľný plod do hrnca aj do záhrady.
A ako ju máte radi vy? Dajte nám vedieť, radi sa inšpirujeme.
tk
Súvisiace články: Tekvicové obedové menu