Prázdniny sú v plnom prúde a mnohí už na ich začiatku pomaly ale isto chytili každoročný panický strach z toho, čo budú svojim potomkom celé 2 mesiace variť na ich obedné menu. Nuž, úloha to nie je celkom ľahká, ale určite zvládnuteľná. A nakoľko my podobnú dilemu riešime o dosť častejšie, budeme sa snažiť sprostredkovať vám niekoľko, veríme, že osožných tipov na spestrenie jedálnička vašich ratolestí počas ich slastného letného ničnerobenia, na ktoré sa všetci tak dlho a neskonale tešili.
Zároveň pre vás pripravujeme seriál o dovolenkovom stravovaní, kde si budeme približovať dovolenkové obedné menu z rôznych miest a pre rôzne miesta. Ak sa máte s nami o čo podeliť aj vy, veľmi radi privítame vaše tipy a podnety, čo vás na vašej dovolenke inšpirovalo, prípadne o čom by ste si radi prečítali.
A nakoľko letná pohoda nielen v Trenčíne je už aj po vrchole, poďme spolu nazrieť pod prvú pokrievku obedného menu tentokrát z Grécka.
Dovolenkové obedné menu z Grécka
Gurmánske umenie Peloponézu píše svoju históriu už 4.000 rokov a za toto obdobie sa v čomsi zdokonalilo, v inom zas primklo k tradíciám. Grécka kuchyňa od svojich počiatkov inklinuje skôr k vidieku a jeho klasickej rustike ako k moderným kulinárskym špecialitám. A práve to je na nej zaujímavé a žiadané. Jednoduchosť vychádzajúca z tradičných surovín a postupov prípravy nielen obedného menu, ale celého labužníckeho zážitku poskytuje atmosféru, ktorú spoznáte kdekoľvek na svete. Množstvo zeleniny a byliniek, grécky olivový olej, ovocie, mäso a ryby grilované na drevenom uhlí alebo pečené v rúre, to je základ, na ktorom grécke obedné menu stavia svoju nadstavbu.
Ku gréckemu obednému menu a ku gréckej kuchyni vôbec neodmysliteľne patrí hlavne ich filozofia stravovania. Gréci nejedia len pre utlmenie základnej potreby hladu. Grécke menu je považované za spoločenskú udalosť, ktorú robia z každého jedla. Stravovanie v skupinách, spoločné obedné menu pre všetkých, viac chodov a nekončiaca konverzácia, to je to, čo z gréckeho nielen obedného menu robí zážitkovú gastronómiu. Meze, teda malé porcie servírované vo viacerých chodoch pre všetkých zúčastnených, sú príležitosťou na stretávanie a spoznávania, diskutovanie a preberanie tých najrôznejších tém. Grécky Facebook sa nazýva meze:o). A verte, chutí o dosť lepšie ako ten virtuálny.
Meze ako spoločenská udalosť začína predjedlami a šalátmi, pokračuje grilovaným mäsom, rybami a darmi mora. Nesmú chýbať ani syry a sladká bodka na záver. Samozrejme každé sústo je zapíjané tradičnými nápojmi, ktoré sú dopasované k podávaným jednohubkám. Tak alkohol nemá čas udrieť na nesprávne miesto.:o)
Grécke meze menu sa zvykne podávať skôr ako neskoré obedné menu, prípadne až večer, kedy sa spoločnosť schádza po celodennom takmer pôstnom režime. Gréci to majú v stravovaní oproti nám trošku posunuté, takže raňajkovať by ste ich hľadali márne, obednú siestu si už vychutnajú lepšie, no najideálnejšie hody sú predsa len neskoro večer, kedy je zážitok zaručený.
Grécke obedné menu pre Európana
Čo by ste v Grécku zaručene mali ochutnať? Je na Vás, či si dáte naservírovať obedné menu alebo zážitkový večer, odporúčame však vyskúšať:
- grécky šalát choriatiki (uhorka, paradajka, cibuľa, ovčí syr feta, olivový olej, vínny ocot a oregano) tzatziky (biely jogurt, uhorka, cesnak)
- souvlaki (grilované ražniči so zeleninou väčšinou z jahňacieho alebo bravčového mäsa)
- pasticio (zapečené cestoviny s mletým mäsom)
- skordalia (zemiakové pyré s olejom a väčším množstvom cesnaku)
- kalamáry (vyprážané sépie), ghavros (malé vyprážané rybky)
- sladké orechy, figy v sirupe, jogurt z ovčieho mlieka s medom, risogalo (ryžový puding posypaný škoricou), kataifi (závitok s orechmi a sirupom), Loukoumades (pečivo z kysnutého cesta s medom a škoricou), galaktoboureko (krupicové koláče s lístkovým cestom a sirupom)
- Retsina (víno s prídavkom živice), Ouzo (anízový aperitív), Metaxa
- Frappé (ľadová káva)
Grécke šaláty sú vždy zaručene čerstvé, mäsité jedlá sú na naše žalúdky dosť ťažké, ale v správnom dávkovaní zvládnuteľné a dezerty a cukrovinky sú sladšie ako zdravšie, no určite stoja za hriech. Ak to celé zalejete správnym nápojom, vaša letná pohoda bude dokonalá. Grécke obedné menu určite má veľa do seba a vďaka rôznorodej ponuke našich supermarketov za ním tak celkom nemusíte cestovať do Grécka. Časť z neho si môžete vychutnať aj doma. Samozrejme atmosféra je nepredajná a zážitok autentický len priamo na mieste.
Kam na obedné menu v Grécku?
Nakoľko Gréci sú veľkí gurmáni, aj podniky si nazývajú náležite tomu, čo v nich podávajú. A delenie majú dôsledné. Ak chcete trafiť správne, tu je malý ťahák:
estiatorio– obedné menu s prehľadom vám naservírujú v reštaurácii, ktorá predstavuje jednoduchší podnik ako taverna alebo psarotaverna (rybia taverna).
psarestiatorio– rybia reštaurácia – obedné menu vám tu zostavia z rýb a morských plodov od výmyslu sveta. No pokiaľ očakávate mäsitý pokrm iného ako rybieho rázu, namierte si to radšej o výraz vyššie.
psistaria – ak máte chuť na grilované obedné menu, tento kiosk s občerstvením vám vaše prianie splní.
oinomagirio – obedné menu rýchlo a lacno dostanete práve v hostinci, ktorý ponúka jednoduché jedlá (varené alebo pečené) a lacné vína.
uzeri – (nie lúzeri:o)) – vám naservírujú veľký výber malých jedál, z ktorých sa dá zostaviť aj obedné menu.
kafenio– kaviareň, kde určite vyskúšajte ľadové frapé, ideálne v horúcom gréckom popoludní.
kafepantopolio– kaviareň a obchod so zmiešaným tovarom v jednom ponúka optimálnu možnosť oddychu pre pánov, pokým dámy nakúpia (ne)potrebné maličkosti.
sacharoplastio – cukráreň, v ktorej kúpite aj malé darčeky cestou na návštevu, je praktický lokál hlavne keď neviete, čím obdarovať hostiteľa.
Čo poviete? Namierite si to do Grécka? Alebo aspoň na nákup gréckych surovín?
A aké máte zážitky Vy? Podeľte sa s nami a napíšte nám tipy na zaručene grécke fajnotky. Tešíme sa na Vaše príspevky.
tk