News

Plánujete ples a slávnostné menu?

Na čo myslieť pri plánovaní slávnostného menu alebo na čo všetko sa vás bude organizátor nielen cateringu pýtať, keď mu zadáte požiadavku na jeho zostavenie či organizáciu spoločenskej udalosti? Pripravte si odpovede, aby ste neboli zaskočení a plánovanie vám išlo od ruky a  bez zbytočných stresov. Od čoho všetkého teda závisí slávnostné menu?

Stužkova_vyzdoba

Zdroj obrázku: Impuls.sk

druh plesu – regionálny, celoslovenský, s medzinárodnou účasťou… Catering ako aj celý program plánujte v závislosti od druhu akcie.

spoločnosť – ples je akcia pre hostí a práve oni sú tí, ktorí, síce nepriamo, ale predsa, stanovujú pravidlá, respektíve ktorých chute a požiadavky nielen v oblasti cateringu sa snažíte uspokojiť. Iné požiadavky majú náruživý poľovníci, rybári, vinári, úplne iné zástancovia zdravej stravy či ochrancovia zvierat. Úplne inak sa na slávnostné menu budú pozerať zbehlí podnikatelia, cestovatelia, inak maturanti aj veteráni.   

veľkosť skupiny – malý ples môže byť rovnako organizačne a cateringovo náročný ako podujatie pre množstvo účastníkov, každopádne však veľkosť skupiny ovplyvňuje počet použitého inventáru a personálu a ovplyvňuje cenu slávnostného menu na osobu. Malé odchýlky sú prípustné, no v prípade, že na úvod rátate so skupinou 150 osôb, z ktorej vo finále zostane len 50, rátajte aj s úpravou ceny.

druh jedál – ak máte vlastné predstavy o slávnostnom menu na vašom plese, cateringová spoločnosť  ichna úvod rada uvíta a tiež vás náležite usmerní. Niektoré lákavé pochúťky totiž môžu dobre vyzerať a chutiť len v servírovanej podobe, na bufete strácajú na lákavosti. Naopak iné sa jedia viac ako ťažko v prípade, že musíte bojovať pri malom stand-by stole, prípadne bez neho a navyše v slávnostnom oblečení. Pokiaľ predstavy o plesovom slávnostnom menu nemáte, nenechajte sa odradiť. Skúsený catering vám pripraví návrhy na výber, odporučí vhodné variácie a kombinácie a postará sa o kvalitné a efektné prevedenie bez vašich starostí.

spôsob servírovania – welcome drink na táckach čašníkov pri vstupe, chuťovky na stojáka, servírované prvé menu, polnočný bufet s obsluhou alebo bez nej. Alebo necháte všetko na výber hostí? Spôsob, akým bude slávnostné menu prekonávať cestu od kuchára ku konzumentom je rovnako dôležité naplánovať v predstihu ako všetky ostatné súvisiace detaily.  

čas podávania – každý správny ples musí mať dôkladne naplánovaný program, ktorý je dôležitý nielen pre zábavychtivých hostí, ale oveľa väčšej miere pre organizátorov. Catering totiž v tejto súvislosti musí myslieť na množstvo detailov vplývajúcich na kvalitu podávaného slávnostného menu či už servírovaného alebo bufetového.

nápoje – dôležitá položka slávnostného plesového menu sú aj vhodne zvolené nápoje a spôsob ich obsluhy. Otvorený bar, nápojový bufet, konzumácia v cene vstupného, paušál či individuálna platba hostí, to všetko je vhodné zvážiť skôr ako začnete nalievať.

program – ples je spoločenskou udalosťou, na ktorej sa stretávajú známi aj neznámi, preto nechať vyplnenie večera len na ich réžiu nie je celkom rozumné. Rovnako program nabitý tak, že sa hostia nestihnú porozprávať a zabaviť a už vôbec nie v kľude najesť tiež nie je optimálnym riešením. Stavte na zlatý stred, kvalitnú hudbu, vhodného moderátora, kvalitný catering a rovnako dajte hosťom priestor aj na vlastnú zábavu. Na plese sa predsa relaxuje, nie naháňa.

Navyše zladiť program s časom a spôsobom servírovania jedál je viac ako dôležité. Nechcete predsa, aby sa osobnosti z javiska prihovárali prázdnej sále práve zhromaždenej pri čerstvo otvorenom bufete.

Samozrejme detailov týkajúcich sa organizácie spoločenskej akcie, akou je nielen ples, je oveľa viac. Ak na ich riešenie nemáte dostatok času či personálu, radi vás odbremeníme. Kontaktujte nás pre bližšie info.   

Súvisiace články: Plesové menu v kurze 

 tk

Podobné články

Enter your keyword