Po najväčších sviatkoch roka je tu v rekordne krátkom čase ďalší dôvod na oslavy a nie jeden, ale rovno celá sezóna. Tá plesová nám už začala tým správnym gongom v Opere, a tak sme sa pozreli pod pokrievku ukrývajúcu slávnostné menu. Kým správy o plesoch väčšinou spomínajú zúčastnené celebrity, okúzľujúce róby či honosný program, jedlo sa zvykne zmieňovať len okrajovo a jednorázovo. A pritom je to práve slávnostné menu, ktoré ide cez žalúdok a vytvára tú správnu plesovú náladu.
Slávnostné menu na ples
Tohtoročné slávnostné menu plesu v opere sa údajne nenieslo v znamení celebritných kuchárov a najdrahších pochúťok ako po ostatné roky. To však neznamená, že nebolo znamenité. A ako to vlastne s takým plesovým menu funguje? Slávnostné menu na ples, rovnako ako na inú spoločenskú udalosť, pozostáva z viacerých chodov, ktoré môžu byť v závislosti od druhu plesu, spoločnosti a veľkosti skupiny servírované rôznymi spôsobmi, pričom každý z nich si vyžaduje ovládanie etikety podávania aj konzumovania. Takže do prípravy na ples nepatrí len príprava pred zrkadlom a zladenie farieb a materiálov, ale jednoznačne aj ladenie plesového menu a to nie len zo strany šéfkuchára a obsluhujúceho personálu.
Slávnostné menu na plese je svojím zložením väčšinou prispôsobené štýlu celého eventu a jeho spoločnosti, teda vychádza z témy plesu a korešponduje s programom.
Štýlové slávnostné menu na plese poľovníkov, rybárov, milovníkov vín či iných fajnšmekrov bude určite zamerané na spoločnú aktivitu konkrétnej skupiny. Slávnostné menu zaváňajúce divinou, rybími špecialitami či doplnené kvalitnými vínami nebude treba špeciálne predstavovať.
Ľudové plesové menu – účastníci regionálnych plesov či plesov ľudových súborov si prídu na svoje pri tradičnej slovenskej kuchyni, z ktorej bude vychádzať aj slávnostné plesové menu. A že slovenské jedlá sa na slávnostný tanier tak celkom nehodia, vám určite dokážu znamenite vyvrátiť prázdne taniere a stoly. Navyše ak k tomu pridáme kreativitu šéfkuchára, aj slovenská klasika môže vyzerať zaujímavo a inšpirujúco.
Klasické slávnostné menu – aj dnes sa mnohé plesy nesú v znamení zaužívanej klasiky v stravovaní pozostávajúcej zo šunkovej rolky, slepačej polievky a mäsitého chodu s omáčkou a miešanou prílohou. A aj tie majú svojich priaznivcov, nakoľko dobre pripravené klasické slávnostné menu z kvalitných surovín nepredstavuje veľkú neznámu, zasýti drvivú väčšinou zúčastnených a nepokazí večer ťažobou v žalúdku. Navyše ak spomínanú klasiku máte na tanieri raz za rok, niet sa na čo sťažovať.
Medzinárodné slávnostné menu – či stavíte na konkrétnu oblasť alebo dáte priestor viacerým kuchyniam na jednom stole, závisí od zloženia plesajúcej spoločnosti. Každopádne medzinárodné slávnostné menu je náročnejšie na prípravu, exotickejšie vzhľadom, honosnejšie názvami a zložitejšie na konzumáciu. Stávka na túto kartu sa preto vypláca skôr pri scestovanej a gurmánskej spoločnosti, ktorej krkolomné názvy a odlišné spôsoby požívania nie sú neznáme. V opačnom prípade by sa zúčastnení mohli cítiť nepríjemne a odísť z plesu hladní, čo im na nálade určite nepridá.
Vegetariánske slávnostné menu – počet vegetariánov narastá rovnakým tempom ako počet alergií na potraviny. A že slávnostné menu nielen na ples dokáže byť slávnostným aj bez mäsa, vám vieme potvrdiť aj my z vlastnej skúsenosti. O zaujímavé a dobre vyzerajúce bezmäsité pochúťky, často aj s designom mäsa, bol záujem, aký sme ani nepredpokladali.
Zdravé slávnostné menu – o tom, že plesať sa dá aj zdravo, svedčí aj narastajúci záujem o ľahšie, zdravšie a diétnejšie meníčka. Pokiaľ zdravé slávnostné menu nebude vášmu plesu práve dominovať, zaradiť do bufetovej ponuky aspoň zopár zdravších variantov určite nebude na škodu. Nielen, že potešíte tých, ktorým iná strava nevyhovuje, ale podľa záujmu o ne zistíte, aký trend nadobudne váš ples na ďalší rok.
Vzorové slávnostné menu
Slávnostné menu z našej kuchyne sme tohto roku obohatili o príchuť Stredozemného mora. Pokiaľ plánujete ples, môžeme vám okrem iného naservírovať napríklad aj takéto Mediteránske slávnostné menu:
Predjedlo: Klasický kokteil z tigrích kreviet servírovaný s olivovou ciabattou
Polievka: Marseillská rybacia polievka „Bouillabaisse“
Hlavné jedlo: Filé z halibuta na podstielke z listového špenátu s muškátovým hroznom a lahodným rybacím krémom z Noilly Prat
Dezert: Crème brûlée/ Teplé maliny vo vanilkovom kréme z mascarpone preliate čokoládovým šodó
Znie to francúzsky, teda gurmánsky a chutí skvele. Vyskúšali sme to na vlastnom jazyku skôr ako sme sa rozhodli vám to naservírovať.
A samozrejme vám pripravíme aj bohaté bufetové stoly od výmyslu sveta v rovnakom alebo úplne odlišnom duchu, keď vám prvé menu vďaka dobrej zábave vytrávi.
V prípade záujmu o catering na váš ples nás kontaktujte, radi vám navrhneme a pripravíme slávnostné menu podľa vášho želania.
tk