News

Slávnostné menu na vegetariánsky spôsob

Keď príde reč na slávnostné menu, väčšinou si predstavíme niekoľko bohatých chodov vrátane hlavného mäsitého zážitku. Slávnostné menu však nemusí byť podfarbené len živočíšnou ríšou. Bezmäsité možnosti zo súdka vegetariánskych jedál sú rovnako pestré a pokiaľ nie ste zaťatý nevegetarián, dokážu vás nielen zasýtiť, ale aj príjemne prekvapiť.

Vegetariánske jedlá v slávnostnom prevedení

Pustiť sa do slávnostného menu čisto vegetariánskym štýlom, pokiaľ celá skupina nie je bylinochtivá, je dosť odvážny krok. No určite nie odsúdený na neúspech. Vegetariánske jedlá v slávnostnom prevedení dokážu nielen zaujímavo chutiť, ale aj dobre vyzerať, čím majú k spokojnosti hostí o dosť bližšie.

Zdroj obrázku: Archív Trikostrav

Zdroj obrázku: Archív Trikostrav

Podarilo sa nám pripraviť slávnostné svadobné menu v čisto vegetariánskej verzii a sami sme boli príjemne prekvapení reakciami hostí – nevegetariánov. Servírované hlavné menu bolo na výber z dvoch možností a slávnostný bufet lákal svojou formou od samého začiatku. Ako to celé vlastne vyzeralo?

Vegetariánske slávnostné menu

Aperitív: Hubert de Luxe

Predjedlo: Terina Tricolora so šafranovou mrkvou, brokolicovým pyré a ovčím syrom, bageta – pekná trojfarebná kombinácia pôsobila sviežo a rovnako aj chutila. Ľahký úvod dával priestor na ďalšie chody slávnostného menu.

Polievka: Cviklový krém s kôprom a kyslou smotanou – žiadne studené Gaspacho, ale plnohodnotná teplá polievka svojou príjemnou chuťou prekvapila aj zaťatých odporcov cvikle. Prázdne misky boli toho dôkazom. 🙂

Hlavné jedlo 1: Domáce lasagne so šampiňónmi, kuriatkami  a smotanovým špenátom gratinované s bešamelom – elegantne vyzerajúci rez s vetvičkou tymianu bol lahodný a sýty zároveň.

Hlavné jedlo 2: Kurací steak Goody Foody s omáčkou z celozrnnej horčice a hríbikov shitake podávaný s cukrovým hráškom restovaným na masle a mladými zemiačikmi s petržlenovou vňatkou – kto predsa len očakával aspoň trochu mäska v druhom variante, prianie mu bolo čiastočne vyplnené. Bezmäsité mäso nielen pre vegetariánov bolo ľahkou a opäť inou možnosťou slávnostného menu.

Zdroj obrázku: Archív Trikostrav

Švédske stoly

Domáce bryndzové pirohy s restovanou cibuľkou/ Plnené šampiňónové variácie/ Gratinované zemiaky s dipom z kyslej smotany/ Palacinky plnené ricottou, čerstvou rukolou a rajčinami/ Dusená anglická zelenina s maslom/ Hovädzie rezance Goody foody na thajský spôsob/ Grécky šalát so syrom Feta

Basmati ryža/ Svieži miešaný šalát z listovej zeleniny/ Banketové pečivo

Selekcia francúzskych, belgických a holandských syrov

Misa so stredomorským ovocím/ Ovocný šalát/ Čokoládová fontána

Na slávnostnom bufete sa pestrosť vegetariánskych jedál prejavila najviac. Od klasických slovenských variácií, cez medzinárodné kombinácie až po sladkú bodku na záver. Plnené palacinky sa míňali ako teplé rožky a bufet mizol rovnako rýchlo ako sme ho stíhali dopĺňať. Vegetariánske jedlá boli napokon na neskorú nočnú hodinu aj ľahšie stráviteľné, a preto si ich dopriali aj tí, ktorí by inak okolo bufetu ani neprešli.

Pokiaľ vás čisto vegetariánske slávnostné menu neoslovilo natoľko, že by ste mu prenechali priestor na celej slávnosti, vyskúšajte ho aspoň ako spestrenie. Vegetariánske jedlá sú zaujímavé a zaručene iné a presne také veci sú dnes žiadané.

tk

 

Podobné články

Enter your keyword