News

Slávnostné menu

Čaká vás radostná udalosť, ktorú sa patrí náležite osláviť?

Plánujete si uctiť hostí slávnostným menu?

Bude vás viac ako je vo vašich silách zvládnuť vo vlastnej réžii?

Prinášame vám pár tipov, ako pripraviť slávnostné menu bez faux paux. A ďalších pár ako si to celé užiť spolu s hosťami.

Zdroj obrázkov: Impuls.sk

Slávnostné menu slávnostne

viac ako bežné menu – stavte na niečo originálnejšie ako je klasika. Dnešná gastronómia ponúka množstvo variácií na spestrenie nielen slávnostného menu. Pritom pre suroviny nemusíte chodiť za hranice všedných dní. Mnohé z nich sa už prepracovali aj na pulty supermarketov.

sviežo a letno – alebo inak sezónne. Každopádne pokiaľ stavíte na aktuálne suroviny, potešia sa nielen mlsné jazýčky, ale aj diétarské žalúdky. Letné slávnostné menu môže napríklad vymeniť teplú polievku za studenú, hlavný chod obohatiť rybami a množstvom zeleniny a namiesto dezertu servírovať ovocie a zmrzlinu v najrôznejších podobách.

welcome drink na privítanie – slávnostné pohostenie začína príchodom, tak si uctite hostí ešte skôr ako zasadnete za slávnostný stôl. Uvítací nápoj s malým občerstvením v podobe sektu a milo vyzerajúcich kanapiek poteší každého a čašník s táckou v rukavičkách hneď pri vstupnej bráne vyzerá štýlovo a dáva tušiť, že táto slávnosť bude výnimočná.

začnite predjedlom – naladiť správnu atmosféru je potrebné od samého začiatku. Pošteklite chuťové poháriky hneď na úvod niečím zaujímavým a celé slávnostné menu nadobudne netradičný charakter. Tu je pár tipov z našej kuchyne:

  •          Tradičné talianske Capresse s pravou buffalo mozzarelou dekorované balsamicovou redukciou a bazalkou, pečivo ciabatta
  •          Terina tricolora so šafranovou mrkvou, brokolicovým pyré a ovčím syrom, cereálna kaiserka
  •          Terina z cheddaru, goudy a lieskových orechov dekorovaná ríbezľovým rôsolom, banketové pečivo

polievka netradične – klasický kurací vývar s rezancami je síce istota, no pokiaľ chcete s vaším slávnostným menu zaujať, skúste vybrať niečo nezvyčajné . Zeleninové polievky sú ľahké, chutné a nie vždy musia byť zabetónované klasickou zápražkou. Čo poviete na takýto výber?

  •          Tradičná toskánska rajčinová polievka s čerstvou bazalkou a hoblinkami syra pecorino
  •          Cviklový krém s kôprom a kyslou smotanou
  •          Krémová polievka s tekvičky hokkaidó zjemnená olejom z tekvicových jadierok

hlavné jedlo pre gurmánov – stupňovanie gastronomického zážitku by malo v tomto bode dosiahnuť svoj vrchol. A pritom nemusí ísť o nič extra exotické. Slávnostné menu v zážitkovom podaní môžete podávať napríklad nasledovne:

  •          Pečený  losos servírovaný s mladými zemiačikmi s maslom a petržlenovou vňatkou, omáčka so sladkej papriky a bazalky
  •          Konfitované jahňacie lýtko s rozmarínom,  smotanovým špenátom a zemiakovou kašou
  •          Medajlónky z bravčovej panenky s krémovou hríbovou omáčkou, pečené zemiaky, ryža

myslite aj na vegetariánov – slávnostné menu môže byť slávnostné aj bez mäsa. Doprajte pôžitok aj hosťom s diétou, náboženskými zvyklosťami či vegetariánskym jedálničkom. Dnešné možnosti už nie sú obmedzené a fantázii sa tiež medze nekladú.

  •          Kurací steak Goody foody s omáčkou z celozrnnej horčice a hríbikov shitake podávaný s cukrovým hráškom restovaným na masle a mladými zemiačikmi s petržlenovou vňatkou
  •          Domáce lasagne so šampiňónmi, kuriatkami  a mozarellou gratinované s bešamelom
  •          Tagliatelle so zeleninovým concasse, domácim pestom a vlašskými orechmi a hoblinami parmezánu

Zdroj obrázkov: Impuls.sk

Slávnostné menu pre deti

detičkám ľahko a zdravo – detské brušká nie vždy zvládnu to, čo veľké gurmánske žalúdky. Myslite preto aj na malých labužníkov a pripravte zážitok zo slávnostného stolovania aj im. Detské a pritom zdravé jedlá nie sú náročné na prípravu ani na jedenie:

Slávnostné predjedlo pre deti:

  • Kúzelná palička z exotického ovocia so smotanovo-čučoriedkovým dipom
  • Zeleninové zvieratká s morčacou šunkou a ementálom

Hlavné jedlá pre deti:

  • Kuracie prsíčka na masle s jarnou zeleninkou a ryžou
  • Morčacie rezančeky v medovo-sezamovom kožúšku, zemiakové pyré, svieža zeleninka   
  • Špagety s voňavou boloňskou omáčkou a syrom
  • Špenátové halušky so syrovou omáčkou
  • Domáce lekvárové pirôžky s maslom a makovou posýpkou
  • Škoricové palacinky s babičkinou marmeládou, jahodami a šľahačkou

lahodný dezert – sladká bodka na záver je nie len deťmi očakávanou ozdobou každého slávnostného menu. Pokiaľ je zostavené správne a servírované vo vhodných intervaloch, určite sa do hostí zmestí aj dezert. Variácie sú nespočetné, každopádne dezert by mal byť ľahkou bodkou, nie klincom.

  • Čokoládová Sacher torta
  • Cheesecake s malinovou fantáziou šéfkuchára
  • Jabĺčko v župane plnené hrozienkami, servírované s vanilkovým šodó
  • Maková štrúdľa s višňami v lístkovom ceste preliata omáčkou so sviežeho lesného ovocia
  • Zmrzlinové variácie od výmyslu sveta

slávnostný bufet – ak má vaša slávnosť pokračovať do neskorých nočných či skorých ranných hodín, ďalšie slávnostné menu formou bufetu je správna voľba. O dosť praktickejšia ako servírovať ďalší chod v rovnakom znení a rovnakej hodine pre všetkých. Slávnostný bufet vyrieši možnosť výberu, veľkosť porcií aj čas konzumácie. Prispôsobiť ho pritom môžete charakteru celej akcie, domácej či medzinárodnej kuchyni, tradíciám, skrátka čomukoľvek, čo pasuje do konceptu. Inšpirujte sa pár tipmi z našej dielne:

  •          Baby fazuľka v schwarzwaldskej slanine
  •          Špízy s baby mozzarelou, bazalkou a koktejlovými paradajkami
  •          Plnené šampiňónové variácie
  •          Gratinované zemiaky s dipom z kyslej smotany
  •          Selekcia francúzskych, belgických a holandských syrov
  •          Paradajky plnené ryžovo-zeleninovou zmesou zapekané so syrom a provensálskym korením
  •          Pečené zvery (prasiatko, bavorské kolená, jahniatko, kozliatko, moriak, kačky, husi, prípadne iné podľa požiadaviek hostí)
  •          Svieže zeleninové a cestovinové šaláty
  •          Čokoládová fontána so širokou paletou sviežeho ovocia

sladké všeličoslávnostné menu servírované formou bufetu si okrem jedál na zasýtenie žiada aj niečo na osladenie dňa či večera. Časť slávnostného bufetu je preto vhodné zariadiť niečím malým, sladkým, zobkavým. Na výber sú rôzne zdobené maffiny, makrónky, čajové pečivo, čokoládová fontána, medovníčky, štrúdle, ovocné šaláty, chladené dezerty, ovocná dreň. Sladký bufet alebo Candy bar je žiadaným artiklom hlavne na zahraničných svadbách, kde predstavuje miesto sústredenia malých aj veľkých maškrtníkov.

Okrem slávnostného menu nezabúdajte ani na pohodu a dobrú atmosféru, ktoré určite urobia na hostí lepší vplyv ako vaša vystresovaná osobnosť. Užite si aj vy slávnostný deň, ktorého ste súčasťou a starosti prenechajte iným. Spomienky určite budú stáť za to.

Tipy na slávnostné menu

tk

Zdroj obrázkov: Archív Trikostrav, archív Impuls.sk

Podobné články

Enter your keyword