Tohtoročné leto, mimochodom najchladnejšie za posledných pár storočí:o), si na teplých dňoch aj nociach dáva skutočne záležať, a preto by sme si aj my mali dať záležať na letnom obednom menu. Nielen preto, aby sme mali navrch, ale hlavne, aby sme mali dostatok energie a nedostatok črevných ťažkostí aj v letných horúčavách. Lebo práve potraviny a následne aj naše zažívanie sú v tropických teplotách najviac skúšané. Ako teda doplniť kalórie a zároveň nemať patálie? Inšpirovali sme sa tam, kde vedia, ako na to a posvietili si na možnosti pre chutné obedné menu, keď ortuť teplomera stúpa rýchlosťou adrenalínu.
Svieže obedné menu
Nie je novinkou, že v letných horúčavách nemáme chuť na ťažké jedlá a aj objemovo sme skromnejší. Dôležité však stále zostáva doplniť tie správne výživové látky, aby sme dokázali fungovať bez problémov. Pokiaľ vám apetít stále umožňuje dať si kompletné obedné menu začínajúce polievkou a končiace dezertom, pravdepodobne ste šťastný človek. Ak toto privilégium nezdieľate a opatrnosť je na mieste, tiež pre vás máme riešenie. Nechajte sa teda inšpirovať sviežim obedným menu, prípadne prispejte inšpiráciami aj Vy.
studené polievky – polievka nemusí byť vždy len teplá a slepačia. Studené variácie sú zaujímavé a zaručene osviežujúce. Pokiaľ svoje letné obedné menu začnete studenou polievkou, vzpružíte nielen svoje chuťové poháriky hneď na úvod. Vyskúšajte napríklad:
- Bulharský Tarator
- Španielske Gazpacho
- Ruská Okroška
- Cviklová polievka
- Studená hrášková polievka
- Studená mrkvová polievka
- Studené ovocné polievky
zeleninové šaláty – hlavne zelená listová zelenina dokáže divy, okrem tých, že práve zo zelenej sa údajne chudne:o). Zálievky sú v letnom prípade určite lepší výber ako dressingy, keď však zvolíte jogurtové dipy, doplníte nielen bielkoviny. V extrémnych horúčavách je však predsa len o čosi bezpečnejšie vyhnúť sa aj tým. Pokiaľ preferujete obedné menu vo forme zelenej či zeleninovej, môžete vyberať aj z nasledovných možností:
- Mix šalát s ementálom, nivou hroznom a orechmi
- Brokolicový šalát s camembertom a jablkami
- Šalát Cézar s kuracími prsiami, vajíčkom a parmezánom
- Grécky šalát so syrom feta
- Miešaný šalát s kuracími plátkami, rajčinou a camembertom
cestoviny – na teplo aj na studeno, cestoviny a cestovinové šaláty sú ľahké, letné, zasýtia aj osviežia. Namiesto hustých bešamelových a syrových omáčok siahnite radšej po rajčinových (z čerstvých rajčín je znamenitá, trochu nakyslastá, a práve preto osviežujúcejšia ako sladký či pálivý kečup) či iných zeleninových variáciách. Obedné menu v prevedení cestovín bude chutiť nielen Talianom. Vyskúšajte napríklad:
- Cestovinový šalát s krabími tyčinkami
- Cestovinový šalát s kuracím mäsom a brokolicou
- Cestovinový šalát s tuniakom, vajíčkom a kukuricou
- Pestrý cestovinový šalát s darmi mora
Cestoviny zároveň môžete využiť ako prílohu namiesto zemiakov. Jedlo odľahčia a žalúdok zasýtia.
ryža – talianske risotto či španielska paella sú ryžové špecialitky, ktoré vám v teple určite zachutia. Teplé a predsa ľahké obedné menu na ryžový spôsob môžete variovať nielen prostredníctvom rôznych druhov ryže, ale aj ostatnými prísadami. A tak vaša ryža bude zakaždým iná.
- Španielska Paella
- Talianske Risotto
- Ryžový šalát
- Grécke Dolmades
náhrady mäsa – pokiaľ sa neviete vzdať mäsa ani za tropických dní, máme pre vás ľahšiu a hlavne zdravotne bezpečnejšiu náhradu. Bezmäsité mäsko nie je len pre vegetariánov, ale aj pre ľahké letné obedné menu v zdravšom a menej kazivom prevedení. Môžete si ho vychutnať na mnoho spôsobov a budete skutočne prekvapení, ako dôsledne sa podobá na svojho mäsitého brata:o).
- Hovädzí plátok Goddy foddy s ružičkovým kelom a tarhoňou
- Kurací plátok Goody foody na jablkách s ryžou
- Kuracie rezance Goody foody na šampiňónoch s ryžou
ovocie, zmrzlinky, studené dezerty – niečo sladké na záver vášho obedného menu môže mať podobu ovocného sorberu, zmrzlinového pohára, ovocnej drene či inej chladivej sladkosti. Tak ktoré si vyberiete?
- Talianske Tiramissu
- Talianske semifredo
- Grécky ovocný dezert s jogurtom
- Španielske Flaó
- Španielska mandľová zmrzlinka
drinky – pitný režim je v letných trópoch viac ako dôležitý. Samozrejme reč je o vode, no aj tá sa dá rôzne variovať. Znamenite osviežujúce sú v lete aj ovocné a zeleninové šťavy a koktaily rôzneho druhu. V poludňajšom teple však stavte radšej na tie nealkoholické, aby vám nespravili viac škody ako osohu. Počas teplých letných nocí je už dovolené viac. 🙂
Zaujalo vás niektoré svieže obedné menu? Alebo máte vlastný tip na letné osvieženie? Radi privítame vaše návrhy na spestrenie obedného menu nielen v letných horúčavách.
tk