News

Vôňa mora a rybaciny

Rybárska sezóna je v plnom prúde a pokiaľ lovíte v správnych vodách, mali by ste uloviť aspoň možnosti úpravy vášho rybieho úlovku. Aký postup teda zvoliť, ak vám to v kuchyni zaváňa rybacinou?

Ako upraviť ryby

Rybie mäso je jemnejšie a vodnatejšie ako iné druhy mäsa, preto sa rýchlejšie kazí, no zároveň aj pripravuje. Aby ste z rýb vyťažili maximum vo váš prospech a zároveň neprišli o dobre mienený obed či večeru, siahajte podľa možností len po čerstvých rybách, prípadne ich mrazených spolupútnikoch a ich prípravu si vopred pripravte.  Nakoľko ryby sú rôzne, aj spôsoby ich prípravy sú viac ako rôznorodé.

Rybie-file-zapecene-s-jablkami-a-besamelom

Zdroj obrázku: Archív Trikostrav

 

ryby marinované a solené – akokoľvek plánujete ryby spracúvať, dôležitá je ich dôsledná predpríprava. Naložiť do pácu pred grilovaním sa neoplatí len tuhé mäso, ale aj rybacina. Solenie je dôležité nielen pri grilovaní. Vhodne vopred (cca 3 hodiny) nasolená a odležaná ryba vás pohostí lahodným mäskom aj bez použitia akýchkoľvek iných dochucovadiel. Soľ totiž chuť jej mäsa dokonale zvýrazní. Pokiaľ naopak plánujete potlačiť rybí pach, vykúpte ju pred spracovaním v mlieku.

ryby surové aj tepelne upravené – svetoznáme sushi využíva surové ryby a práve vďaka nim sa pýši jedinečnou chuťou. Pokiaľ si netrúfate na rybu v surovom stave, upraviť si ju môžete akýmkoľvek tepelným spôsobom.

varené/ dusené/ pečené/ grilované/ smažené… – s rybami v kuchyni môžete skutočne robiť čokoľvek. Závisí od cieľa, ktorý chcete dosiahnuť. Nakoľko každá ryba má iné mäso, je vhodné vedieť, ktoré spracovanie je vhodnejšie a podľa toho sa zariadiť. Stručný prehľad jednotlivých sladkovodných ako aj morských rýb a optimálne možnosti ich prípravy nájdete aj v našom článku Zdravá strava á la ryby.

ryby teplé aj studené – na teplé sme zvyknutí viac, no aj studené misy so studenými rybacími roládami, plnkami či galantínami stoja za koštovku. Keď raz okúsite lososa na studeno, zaradíte ho medzi svoje obľúbené pochúťky.

Ryby na tanieri

Rybacie mäsko môžete uvedenými spôsobmi spracovať do nasledovných skupenstiev a jedál:

  • rybacia polievka – halászlé, rybacia polievka z kapra, rybací boršč, rybací guláš
  • rybacia nátierka – zo sardiniek, z makrely, z tuniaka, s paradajkovým pretlakom, s vajíčkom…
  • šalát s rybami – čerstvý aj majonézový
  • rybacia omáčka – známa v ázijskej kuchyni
  • ryba ako hlavné jedlo – pár tipov z našej kuchyne:

–        Tilapia na pomarančoch so zelerovými hranolkami

–        Rybie filé zapečené s jablkami a bešamelom, podávané s pečenou tekvicou

–        Ryba Mahi-mahi na dalmátsky spôsob s pečenou cuketou

–        Ryba Hoki v mrkvovom cestíčku, zemiaková kaša

–        Pangasius zapečený s rukolou, rajčinou a mozzarelou, servírovaný s kuskusom

Bylinky, ktoré s rybím mäsom dokonale ladia sú napríklad oregano, aníz, fenikel, rozmarín, čili, cesnak a pre gurmánov čierne korenie. A k dokonalosti výsledku hlavne grilovaných či pečených rýb nezabudnite na citrón či limetku.

A ako máte ryby radi vy? Dajte nám vedieť, tiež sa radi inšpirujeme.

tk

Súvisiace články:

Ryby a leto patria k sebe

Zdravá strava á la ryby

Zdravá strava zo sladkovodných rýb

Podobné články

Enter your keyword