News

Gaštankové všeličo

Nielen tekvicový Haloween, ale aj gaštankové variácie sú príznakom jesene. A aby sme nepísali len o žiariacich príšerách prichádzajúcich zo západu, zameriame sa na nenápadné, zato rovnako vysoko výživné jedlé gaštany, ktoré k nám prišli z opačných končín, aby rozšírili nielen naše obedné menuzdravú výživu. Gaštany totiž pochádzajú z Mediteránskej oblasti a k nám ich doniesli údajne Turci počas svojich výprav alebo aj Rimania za čias dávno minulých. Verziu o príchode gaštanov do slovenského jedálnička si vyberte podľa svojej chuti, my vám zas podľa tej našej odhalíme ich tajomstvo rôznorodosti.

Zdroj obrázkov: Archív Trikostrav

Zdroj obrázkov: Archív Trikostrav

Gaštanová zdravá výživa

Gaštanové loptičky dobre vedia, prečo tak pichľavo chránia svoj obsah ukrytý v šupke. A nie je to len kvôli tomu, aby sme mohli robiť hnedých lesklých gaštankov a púšťať pichliačové lodičky. Ale hlavne vďaka vysokej výživovej hodnote, ktorú chránia, aby sme to so zdravou výživou nemali také jednoduché.

Gaštany obsahujú:

  • Cčka toľko ako v citrónoch – a nechýbajú ani ďalšie vitamíny B1, B2, E a minerály
  • málo cukru, žiadny lepok – vhodné pre diabetikov a celiatikov
  • tuku menej ako v orechoch
  • škrobu ako v zemiakoch a kukurici

Zdravá výživa z gaštanov je vhodná na:

  • jesennú vyčerpanosť – zdroj energie nielen pre obličky
  • výdrž nielen počas zimy – posilnenie kĺbov a kostí
  • krvinky – pre krvotvorbu a kardiovaskulárne poruchy
  • listy na astmu, kôra na črevá (proti hnačke)
  • pekné vlasy aj pokožku

Ak teda chceme byť zdraví a krásni zároveň, nemusíme hneď nasadiť pichliače. Stačí zaradiť gaštany do svojho jedálnička a dať tak zdravej strave zelenú. Ako na to?

Gaštany v kuchyni

Gaštany majú skutočne rôznorodé využitie nielen v kuchyni. Nakoľko tieto pichľavé plody majú toľko škrobu ako už zmienené zemiaky či kukurica, v časoch neúrody boli ich plnohodnotnou náhradou, z čoho si gaštan vyslúžil prezývku Chlebový strom. A keďže ich navyše obišiel lepok, chlieb dokážu poskytnúť aj v rámci bezlepkovej diéty. Gaštanová zdravá výživa je teda vhodná aj pre diétarov, a to nielen bezlepkových.

Gaštany v prevedení zdravej stravy môžete variovať napríklad nasledovnými spôsobmi:

  • Gaštany na sladko aj na slano – do dezertov, koláčov a tort, placiek, kaší aj plniek
  • Gaštany na teplo aj na studeno – polievka aj terina
  • Varené aj pečené gaštany – ako pochúťka aj pochutina
  • celé aj pasírované gaštany – do rizota, polievky aj do pyré
  • gaštany ako prísada – múka, aj príloha – k mäsám

A hoci to možno občas ako zdravá výživa nevyzerá, nakoľko gro gaštanových pochúťok je práve sladkého a dezertového charakteru, nakoľko majú málo tuku, predsa len sú zdravšie ako ich orieškové či iné náhrady.

A ako máte radi gaštany Vy? Napíšte nám, radi sa inšpirujeme pri tvorbe jedálneho lístka pre vás.

Gaštany mimo taniera

Práve vďaka svojmu pozitívnemu pôsobeniu a z toho vyplývajúcej vysokej obľube gaštanov sa tieto kedysi dokonca umelo vysádzali a vznikali tak celé gaštanové sady či háje. Najstaršia gaštanica na Slovensku sa nachádza pri Nitre v okolí hradu Gýmeš, najväčšia v Modrom kameni. Na slávu gaštanov tu dokonca každoročne usporadúvajú gaštanové slávnosti. Nejedlé gaštany nájdete aj v mnohých iných mestských či kúpeľných parkoch na Slovensku. A ich malých zberačov s plnými batôžkami a palicami hádam v každej škôlke a škole.

Gaštanoví gaštankovia síce tiež vyzerajú chutne, no radšej ich nechutnajte. Vychutnať si však môžete kreatívne chvíle pri ich tvorení s vašimi najmenšími, ktoré môžete zajedať práve niektorou zo zdravých dobrôt jedlých gaštanov. Už len dať pozor a v zápale práce si nepomýliť misky :o).

 

tk

Podobné články

Enter your keyword