Nielen tekvicový Haloween, ale aj gaštankové variácie sú príznakom jesene. A aby sme nepísali len o žiariacich príšerách prichádzajúcich zo západu, zameriame sa na nenápadné, zato rovnako vysoko výživné jedlé gaštany, ktoré k nám prišli z opačných končín, aby rozšírili nielen naše obedné menu o zdravú výživu. Gaštany totiž pochádzajú z Mediteránskej oblasti a k nám ich doniesli údajne Turci počas svojich výprav alebo aj Rimania za čias dávno minulých. Verziu o príchode gaštanov do slovenského jedálnička si vyberte podľa svojej chuti, my vám zas podľa tej našej odhalíme ich tajomstvo rôznorodosti.
Gaštanová zdravá výživa
Gaštanové loptičky dobre vedia, prečo tak pichľavo chránia svoj obsah ukrytý v šupke. A nie je to len kvôli tomu, aby sme mohli robiť hnedých lesklých gaštankov a púšťať pichliačové lodičky. Ale hlavne vďaka vysokej výživovej hodnote, ktorú chránia, aby sme to so zdravou výživou nemali také jednoduché.
Gaštany obsahujú:
- Cčka toľko ako v citrónoch – a nechýbajú ani ďalšie vitamíny B1, B2, E a minerály
- málo cukru, žiadny lepok – vhodné pre diabetikov a celiatikov
- tuku menej ako v orechoch
- škrobu ako v zemiakoch a kukurici
Zdravá výživa z gaštanov je vhodná na:
- jesennú vyčerpanosť – zdroj energie nielen pre obličky
- výdrž nielen počas zimy – posilnenie kĺbov a kostí
- krvinky – pre krvotvorbu a kardiovaskulárne poruchy
- listy na astmu, kôra na črevá (proti hnačke)
- pekné vlasy aj pokožku
Ak teda chceme byť zdraví a krásni zároveň, nemusíme hneď nasadiť pichliače. Stačí zaradiť gaštany do svojho jedálnička a dať tak zdravej strave zelenú. Ako na to?
Gaštany v kuchyni
Gaštany majú skutočne rôznorodé využitie nielen v kuchyni. Nakoľko tieto pichľavé plody majú toľko škrobu ako už zmienené zemiaky či kukurica, v časoch neúrody boli ich plnohodnotnou náhradou, z čoho si gaštan vyslúžil prezývku Chlebový strom. A keďže ich navyše obišiel lepok, chlieb dokážu poskytnúť aj v rámci bezlepkovej diéty. Gaštanová zdravá výživa je teda vhodná aj pre diétarov, a to nielen bezlepkových.
Gaštany v prevedení zdravej stravy môžete variovať napríklad nasledovnými spôsobmi:
- Gaštany na sladko aj na slano – do dezertov, koláčov a tort, placiek, kaší aj plniek
- Gaštany na teplo aj na studeno – polievka aj terina
- Varené aj pečené gaštany – ako pochúťka aj pochutina
- celé aj pasírované gaštany – do rizota, polievky aj do pyré
- gaštany ako prísada – múka, aj príloha – k mäsám
A hoci to možno občas ako zdravá výživa nevyzerá, nakoľko gro gaštanových pochúťok je práve sladkého a dezertového charakteru, nakoľko majú málo tuku, predsa len sú zdravšie ako ich orieškové či iné náhrady.
A ako máte radi gaštany Vy? Napíšte nám, radi sa inšpirujeme pri tvorbe jedálneho lístka pre vás.
Gaštany mimo taniera
Práve vďaka svojmu pozitívnemu pôsobeniu a z toho vyplývajúcej vysokej obľube gaštanov sa tieto kedysi dokonca umelo vysádzali a vznikali tak celé gaštanové sady či háje. Najstaršia gaštanica na Slovensku sa nachádza pri Nitre v okolí hradu Gýmeš, najväčšia v Modrom kameni. Na slávu gaštanov tu dokonca každoročne usporadúvajú gaštanové slávnosti. Nejedlé gaštany nájdete aj v mnohých iných mestských či kúpeľných parkoch na Slovensku. A ich malých zberačov s plnými batôžkami a palicami hádam v každej škôlke a škole.
Gaštanoví gaštankovia síce tiež vyzerajú chutne, no radšej ich nechutnajte. Vychutnať si však môžete kreatívne chvíle pri ich tvorení s vašimi najmenšími, ktoré môžete zajedať práve niektorou zo zdravých dobrôt jedlých gaštanov. Už len dať pozor a v zápale práce si nepomýliť misky :o).
tk