News

Jesenné stravovanie pre pevné zdravie

Menia sa nám ročné obdobia, o počasí nehovoriac, prázdninové leňošenie vystrieda školské sústredenie a to je čas aj na zmenu menu a nielen toho obedného. Nielen naši predkovia dávno vedeli, že žiť v súlade s prírodou sa oplatí, a presne tak sa správali aj pri voľbe vhodných potravín, ktoré sa im odvďačili pevným zdravím a dobrou kondíciou. S vývojovým zrýchlením sme však na to akosi pozabudli a namiesto prírody a vekmi overených receptúr sa obraciame skôr na rýchlo pripraviteľné, dlho trvanlivé a energeticky úplne chudobné, zato kaloricky výdatné pochúťky, ktoré prospievajú jedine zvýšeniu obratu obchodných reťazcov, zato určite nie nášmu zdraviu. Aj stravovanie celkovo berieme ako nevyhnutnosť splniteľnú na behu v rámci celodenného maratónu.

vegetarianske_jedla_syrova_misa

Zdroj obrázku: Archív Trikostrav

A nakoľko práve naše zdravie si to všetko odnáša v plnej miere, je načase začať počúvať varovné signály skôr ako bude nevyhnutné riešiť nakopené problémy. Zdravá strava pritom nemusí byť ani zložitá, ani náročná a už vôbec nie nedostupná. Zato dokáže vyriešiť nielen sezónne prechladnutia a nádchy či alergie, ale aj oveľa závažnejšie zdravotné problémy dnešnej uponáhľanej doby.

Jeseň so zdravou stravou

Aké suroviny a potraviny teda voliť a aké menu preferovať, aby sme jesenné úskalia preskákali s celou kožou a čistým dýchaním?

sezónne a čerstvé  – nakoľko práve majú svoje obdobie dozrievania, sú zaručene čerstvé, a preto by mali byť základom zdravej stravy. Jeseň je bohatá na úrodu takmer každého druhu, preto využite jej rôznorodosť a pochutnajte si na jej aktuálnych pochúťkach.

domáce a lokálne – často vozíme drevo do lesa a pritom ním zakrývame jahody, ktoré tam kvitnú. Často je to tak aj s exotickými plodinami, ktoré sú pre nás stále vzácne, a preto sa nimi kŕmime neuvedomujúc si, že možno práve odtiaľ fúka alergický a alergizujúci vietor. Každý organizmus je prispôsobený podmienkam a prostrediu, v ktorom vyrastal a sú mu prirodzené potraviny, ktoré vyrástli v rovnakých zemepisných šírkach. Prečo to teda nasilu meniť?

ťažšie a obaľujúce – jesenná zdravá strava môže byť práve v závislosti na chladnejšom počasí mastnejšia a sýtejšia ako tomu bolo počas letných horúčav, kedy nám bolo zaťažko stráviť aj čistú vodu. Práve daný tuk nám zabezpečí zahriatie a fungovanie počas nastávajúcich chladných dní.

teplé a zahrievajúce – nakoľko potraviny na jeseň by nás mali zahriať a ochrániť pred sychravým počasím, samé nemôžu byť studené a mrazené. Teplé polievky, omáčky a kaše nastupujú svoju jesennú púť do základov obedového menu a vyhnúť sa im by bol hriech.

jednoduché a neprekombinované – každá diéta hovorí o iných (ne)možných kombináciách potravín a ich vzájomnej interakcii. No odhliadnuc od toho a prihliadnuc na stravovanie našich predkov, krása je naozaj v jednoduchosti a pri zdravej strave to platí neustále. Nezaťažujme preto žalúdky až neuveriteľne prekombinovanými variáciami, ktoré v konečnom dôsledku pôsobia nielen na žalúdok, ale celé telo, často nevedomky nepriaznivo. Jednoduché jedlá s tou správnou šťavou dokážu dodať viac pozitívnej energie ako exoticky znejúce a vyzerajúce kúsky na tanieri.

bezmäsité mäsové rezance s kuracou príchuťou

Zdroj obrázku: Goody Foody

dostatočne tepelne spracované – jeseň je charakteristická chladom a vlhkom, preto by sme na ňu mali ísť protikladmi. Dlho varené tekuté potraviny sú v tomto období osožnejšie ako surové studené šaláty, ktoré účel zahriatia nesplnia.

podporné koreniny – dosiahnuť optimálny pocit tepelnej pohody vám nepomôže len správne osadený krb, ale aj vhodne zvolené koreniny či už v jedlách alebo nápojoch. Ak viete ako na to, zázvorový čaj, klinčeky, škorica či muškátový oriešok sú malé zázraky z prírody, ktoré vyčarujú nielen peknú vôňu vianočného pečiva.

podľa vlastnej telesnej konštitúcie – nemusíme siahať do véd ďalekého východu, aby sme pochopili, že každý sme iný a každý fungujeme na inom palive. Nie je preto chybou jesť ťažšie jedlá v správnom čase, pokiaľ si s nimi náš organizmus dokáže poradiť a celkovo sa cítime v rovnováhe. A nie je ani nepochopiteľné jesť ľahko a striedmo, pokiaľ nám to vyhovuje a práve vďaka tomu dokážeme fungovať naplno.

Podobné články

Enter your keyword