News

Máj špargle čas

Jarná zelenina honorovaná na post kráľovnej je známa už od nepamäti. Jej pozitívny vzťah so zdravou výživou obhajoval už Hipokrates 400 rokov pred naším letopočtom. No pokiaľ naši nielen rakúski susedia jej venujú náležitú pozornosť už hodnú chvíľu, u nás si stále ešte len buduje pozíciu spoľahlivej hostiteľky. Prečo je špargľa inde uznávaná a u nás stále zaznávaná? Čo jej bráni presadiť sa v rebríčku zdravej výživy a bežného obedného menu? Žeby neznalosť? Poďme sa teda pozrieť pod pokrievku a odhaliť rúško tajomstva Jej Veličenstva zdravej výživy – asparágu či špargle.

Kurací-závitok-so-šunkousyrom-as-špargľoubulgur.-1024x682

Zdroj obrázku: Archív Trikostrav

Zdravé výhody špargle

Starostlivo pestovaná v kopčekoch zeme, opatrne zberaná v presne stanovenom čase, dôkladne triedená a uskladňovaná. Nakoľko jej je venovaná taká starostlivosť, niečo na tej špargli asi bude. Čo všetko sa rozhodla špargľa venovať fondu zdravej výživyobedného menu?

  • vitamíny a vitamínky – špargľa je na ne bohatá – kyselina listová, železo, draslík, stopové prvky a mnohé iné z ich radov. Nakoncentrujte ich do svojho obedného menu a naštartujte sa do druhej polovice dňa.
  • veľa vlákniny – ktorá zasýti na jednej strane a prečistí na strane druhej, čo je dôležitou súčasťou zdravej výživy.
  • odvodňuje – špargľa má močopudný účinok, takže je potrebné dôkladne ju zapíjať. V takejto kombinácii si prečistíte ľadvinky jedna radosť.
  • znižuje tlak – pokiaľ vás čaká náročný deň v škole či práci, vyskúšajte obedné menu so špargľou.  Pomôže vám znížiť stresový adrenalín.
  • málo kalórií – ak ste začali pracovať na tom ako byť fit na letný outfit, vaše obedné menu by malo zaručene obsahovať špargľu.
  • afrodiziakum – ideálna na romantickú májovú večeru.

Ako sa zdá, všestranná špargľa je kamarátka so srdcom, pečeňou, obličkami, tráviacim traktom…skrátka s celým človekom. Nezaradiť ju do svojho jedálnička by bol teda hriech. Obedné menu so špargľou vás naštartuje na ten správny smer.

Tofu-so-šparglou-a-ryža.

Zdroj obrázku: Archív Trikostrav

 

 Špargľa v závodnej jedálni

Čo všetko sa dá zo špargle vykúzliť a ako spraviť zo zdravej výživy spojenca s bežným obedným menu? Nakoľko špargľa ponúka veľa variácií a kombinácií, vôbec to nie je ťažké. Vaše obedné menu môže obsahovať špargľu v nasledovných podobách a to naše pre vás ju aj obsahuje:

  • polievky
  • omáčky
  • plnky do mäsových rolád
  • zapekané dobrôtky s cestovinami, so syrom
  • vhodná ako príloha aj hlavné jedlo
  • slaný špargľový koláč – ako zdravšia alternatíva slaninkovej pizze

Vhodná s mäsom aj bez mäsa, pre vegetariánov aj diétarov, pre malé deti aj seniorov. Skrátka špargľa je zdravá výživa pre všetkých bez kompromisov.

Tak čo poviete? Vyskúšate si naservírovať májovú kráľovnú? Nájdete ju aj v našom obednom menu.

tk

Podobné články

Enter your keyword